Finanţe

CONFEDERAȚIA NAȚIONALĂ A PATRONATELOR CERE STOPAREA DEVALORIZĂRII LEULUI

09 iulie, 2014

Confederația Națională a Patronatelor a solicitat miercuri Băncii Naționale, guvernului și parlamentului să ia măsuri pentru a opri devalorizarea valutei naționale și revenirea la un curs „normal”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, președintele CNPM, Leonid Ciorescu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu devalorizarea continuă a leului în raport cu euro și dolarul, acuzând autoritățile responsabile că au provocat o „depreciere artificială”. El a afirmat, într-o conferință de presă, că doar în perioada iulie-septembrie 2013, BNM a cumpărat 0,3 miliarde dolari de pe piața valutară, „fără un motiv temeinic”.

„Se știe că Moldova depinde de importul multor mărfuri care nu se produc de noi. Prețul acestora va fi achitat cu 20% mai mult în valută națională”, a spus Ciorescu.

El a arătat că veniturile reale ale agenților economici descresc, iar cei care au contractat credite în valută sunt într-o situație extrem de dificilă.

„Întreprinderile nu pot rezista concurenței, multe sunt nevoite să se eschiveze de la plata impozitelor, să plătească salarii în plic”, a mai afirmat președintele CNPM, vorbind de un cerc vicios care generează degradarea economiei, corupție și exodul masiv al forței de muncă peste hotare.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a semnalat, la rândul său, că devalorizarea valutei naționale are un impact negativ asupra dezvoltării sectorului agro-industrial, afectat de majorarea prețurilor la motorină, utilaje, semințe.

„În jumătate de an, s-au scumpit cu 20-25% toate resursele – motorină, îngrășăminte, seminţe, piese de schimb”, a afirmat Slusari.

El a arătat că devalorizarea monedei naționale afectează modernizarea agriculturii, în condițiile în care acest sector achiziționează tehnică din străinătate, pe care fermierii o achită în valută.

„Practic la noi agricultura importă multe lucruri pentru modernizare. Avem o modernizare importată și am primit o lovitură suplimentară. Modernizarea este cu 25-30% mai scumpă în acest an”, a atras atenția Slusari.

El a acuzat autoritățile statului că aprobă tacit devalorizarea, urmărind astfel creșterea încasărilor la buget.

„În asemenea condiții, va fi foarte dificil să ne menținem pe linia de plutire, mulți agricultori riscă să falimenteze. Mesajul nostru către Banca Națională și celelalte organe de stat este să facă ordine pe piața valutară”, a solicitat șeful „Uniagroprotect”.

Preşedintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri, Igor Crapivca, a opinat că inflația este un „impozit ascuns”, care îi poate determina pe agenții economici care respectă normele „să părăsească sfera legală”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.