Finanţe

​REPREZENTANTA UNIUNII EUROPENE A ÎNDEMNAT GUVERNUL MOLDOVEI SĂ SEMNEZE CÂT MAI CURÂND PROGRAMUL CU FMI

22 iunie, 2016

Chişinău, 22 iunie. (INFOTAG). Direc­to­rul adjunct pen­tru Poli­tica de veci­nă­tate și Nego­ci­eri de extin­dere a Comi­siei Euro­pene, Katarina Mathernova, a îndemnat Guvernul Moldovei cât mai curând să semneze programul cu FMI. Despre aceasta se vorbeşte în comunicatul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, citat de agenţia „INFOTAG”, de la finele vizitei de lucru în Moldova pe 20-21 iunie.

Conform comunicatului, scopul vizitei a fost de a discuta „pro­gre­sul în cadrul refor­me­lor din sec­toa­rele cheie, în spe­cial în sec­to­rul ban­car”. În cadrul vizitei dna Mathernova a avut întrevederi cu conducerea Guvernului, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi cu partenerii din instituţiile financiare internaţionale (IFI).

„În cadrul vizi­tei sale, dna Mathernova a sub­li­niat nece­si­ta­tea unei imple­men­tări veri­ta­bile a refor­me­lor incluse în Foaia de Par­curs pri­vind agenda de reforme pri­o­ri­tare. Atenţie deosebită a fost acordată managementului sistemului bancar. Oficialul a îndemnat autorităţile moldoveneşti să încheie cât mai repede un acord cu FMI, să abor­deze defi­cien­țele rămase în sec­toa­rele ban­car și ener­ge­tic. Acest acord este nece­sar pen­tru relu­a­rea finan­ță­rii supor­tu­lui buge­tar acor­dat de către UE”, se menţionează în comunicatul de presă.

Katarina Mathernova a subliniat că „Refor­mele struc­tu­rale sunt nece­sare pen­tru bene­fi­ciul țării și al cetă­țe­nilor”. Ea a menţionat sprijinul acordat de UE Republicii Moldova „în aspiraţia sa de a realiza refor­mele orientate spre schimbări substanţiale”.

UE susţine R. Mol­dova în anga­ja­men­tele luate pri­vind refor­mele și imple­men­ta­rea Acor­du­lui de Aso­ci­ere (inclu­siv DCFTA), ofe­rind o asis­tență de 221 mil. de euro de la sem­na­rea acor­du­lui în 2014.

Asis­tența acor­dată de UE vizează pri­o­ri­tă­țile cheie, în spe­cial reforma admi­nis­tra­ției publice; agri­cul­tura și dezvol­ta­rea rurală; și reforma poli­ției și a mana­ge­men­tu­lui fron­ti­e­re­lor.

Au fost lan­sate pro­grame spe­ci­ale pen­tru sus­ți­ne­rea imple­men­tă­rii DCFTA și pen­tru impli­ca­rea soci­e­tă­ții civile. Fon­duri supli­men­tare sunt puse la dis­po­zi­ția R. Mol­dova prin inter­me­diul pro­gra­me­lor regio­nale, inclu­zând pro­iecte de infras­truc­tură în sec­toa­rele trans­port, apă și dezvol­ta­rea IMM-urilor din țară și din veci­nă­ta­tea aces­teia, fiind mobi­li­zate peste 400 mil. de euro în împru­mu­turi prin inter­me­diul Faci­li­tă­ții de Inves­ti­ții pen­tru Veci­nă­tate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.