Finanţe

​UNIUNEA EUROPEANĂ REIA ASISTENŢA BUGETARĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

21 decembrie, 2016

Uniunea Europeană reia asistenţa bugetară pentru Republica Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat al Delegaţiei UE în Moldova.

Potrivit comunicatului, miercuri, „45,3 milioane euro, reprezentând fonduri de asistență bugetară, furnizate de Comisia Europeană, au ajuns în bugetul RM”.

„Această sumă corespunde plăților de asistență bugetară în cadrul a patru programe: Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma politicilor finanțelor publice și Formare în învățământul profesional. Aceste plăți nu sunt aferente unor noi programe de sprijin bugetar, ci corespund programelor deja existente aflate în curs de desfășurare și care au fost semnate înainte de anul 2014”, se arată în comunicat.

Documentul subliniază că “Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit o serie de condiții și a obținut rezultate în implementarea acestor patru programe de asistență bugetară”.

„Aceste condiții sunt de două categorii: Condiții generale aplicabile tuturor programelor de asistență bugetară – furnizarea fondurilor depinde de îndeplinirea acestora de către beneficiar și se referă la politica macroeconomică orientată spre stabilitate, gestionarea finanțelor publice, transparența bugetară și progresul general în implementarea politicilor sectoriale; Condiții specifice, care se referă la reforme sectoriale specifice și de îndeplinirea cărora depinde cât de mult din suma eligibilă va fi plătit”, se arată în comunicat.

Autorii menţionează rezultatele obţinute la categoria „condiții generale”, precum şi accentuează că nu toate „condițiile specifice” au fost îndeplinite.

„Referitor la condițiile specifice, trebuie amintit faptul că suma care urmează să fie plătită în cadrul unui program de asistență bugetară depinde de nivelul îndeplinirii acestor condiții. Într-adevăr, sumele plătite în cele din urmă nu corespund integral sumelor solicitate de autoritățile din Republica Moldova. Decizia de a efectua plata parțială de 45,3 mil. euro din cele 50 mil. euro (cât era eligibil) reflectă o realizare parțială a condițiilor specifice stabilite în cadrul programelor de asistență bugetară”, evidenţiază Delegaţia UE.

În document se menţionează că “Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini Republica Moldova în eforturile sale de reformă, dar așteaptă rezultate concrete. Reformele adoptate de Republica Moldova în ultimele luni ar trebui să dea un impuls eforturilor continue, consolidate și ireversibile pentru reformă”.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.21 18:18 Pavel
    Asta este foarte si foarte bine, Filip a facut tot pentru refinansarea Moldovei.
  2. 2016.12.21 18:19 Fima
    O data aproape de 1 000 000 000 de lei!!!
  3. 2016.12.21 18:21 Fima
    Si asta este numai inceputul...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.