Finanţe

SERGIU CIOCLEA: ÎN MOLDOVA ŞI PESTE HOTARE NIMENI NU PREZICE CĂDEREA UNOR BĂNCI SAU COLAPSUL SISTEMULUI BANCAR

19 iunie, 2018

În Moldova şi peste hotarele ei nimeni nu prezice căderea unor anumitor bănci sau colapsul sistemului bancar al ţării, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviul al bancherului pentru revista „Profit”, guvernatorul BNM a spus că nivelul încrederii în sistemul bancar a crescut semnificativ după mulţi indicatori.

„Chiar dacă încă nu am revenit la nivelul de dinaintea izbucnirii scandalului bancar, acest lucru în sine este remarcabil și recompensează eforturile BNM de îmbunătățire a calităţii portofoliului băncilor, de consolidare a fundamentului capitalului acţionar și de sporire a transparenței structurii proprietății”, a spus Cioclea.

Potrivit lui, băncile au interpretat corect „spiritul timpului“ și au început să implementeze activ modificările pentru a îmbunătăți procesele interne, consolidând structurile de management corporativ, sistemul de supraveghere, monitorizarea riscurilor, principiile generale de creditare și de garanții.

„Astfel, în contextul indicilor mari de capitalizare (31% cu norma de minimum 16%) și a lichidității curente (55% cu norma de minimum 20%), băncile au fost gata nu numai financiar, dar şi moral să introducă noile reguli de reglementare bancară Basel-3”, a spus bancherul.

Întrebat ce trebuie să facă băncile până la sfârșitul anului 2018, guvernatorul BNM a spus că acestea „trebuie să adapteze sistemele de operare pentru a trece la noile reguli ale Basel-3”.

„De asemenea, ele trebuie să revizuiască modelele de afaceri în condiţiilor celor mai noi provocări. Noi reguli pentru riscurile de creditare, excesul de depozite în conturi, dezvoltarea rapidă a tehnologiei informației și a canalelor nebancare de creditare, sosirea grupurilor bancare străine pe piața internă – toate acestea sugerează că „business as usual” va eşua”, a spus Cioclea.

El consideră că, în perioada reformelor desfăşurate, pentru bănci „este importantă coeziunea acționarilor și a managerilor”.

„La reformatarea activității bancare, o bancă din care acționarii doresc doar să obţină dividende nu va putea să menţină profitabilitatea și pozițiile pe piață pentru o perioadă lungă de timp. În acest sens, băncile mici ar trebuie să se gândească încă o dată la posibile sinergii în urma fuzionării cu alți actori de pe piață, iar băncile mari ar trebui să se gândească la investiţiile în IT ca răspuns nu numai la provocările tehnologice, ci și la criza de resurse umane din țară”, consideră guvernatorul BNM. (Interviul integral al guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, îl puteţi citi în numărul din iunie al revistei „Profit”).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.