maib_esspreso

Finanţe

CETĂŢENII MOLDOVEI FOLOSESC TOT MAI MULT CARDURILE BANCARE – BNM

20 mai, 2019
<mt_str50>

Cetăţenii Moldovei folosesc tot mai mult cardurile bancare pentru cumpărături şi pentru achitarea serviciilor. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat şeful Departamentului sisteme de plăţi al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Victor Şuşu, în cadrul conferinţei „Fintech Moldova 2019”, dedicată tehnologiilor inovatoare.

Potrivit lui, în primul trimestru, numărul cardurilor bancare aflate în circulaţie s-a majorat cu 7% comparativ cu perioada similară a anului 2018 şi cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017.

„În primul trimestru al anului 2019, numărul cardurilor aflate în circulație a ajuns la 1,9 milioane. În această perioadă, numărul operaţiunilor efectuate cu carduri a constituit 14,5 milioane, iar suma tranzacțiilor cu carduri de plată – 13,9 milioane de lei”, a spus Şuşu.

Zilnic, prin intermediul cardurilor de plată, în Republica Moldova se efectuează 123 de mii de plăți fără numerar, cu 51% mai mult decât în primul trimestru al anului trecut, și 75 mii de operaţiuni de retragere a numerarului, fiind cu 8% mai mult decât în anul 2018

„Numărul plăților fără numerar a depășit numărul operaţilor de retragere a numerarului. Aceasta arată că cetățenii Republicii Moldova utilizează din ce în ce mai mult cardurile pentru achitarea cumpărăturilor și serviciilor. Valoarea medie a unei plăți fără numerar cu cardurile emise este de 344 lei. Astfel, cardurile bancare au fost folosite chiar și pentru efectuarea plăților cu valoare redusă”, a spus directorul departamentului BNM.

El a subliniat că schimbarea pozitivă ţine de introducerea noilor tehnologii, cum ar fi cardurile сontactless.

„Această tendință se explică prin confortul și securitatea acestor carduri”, a remarcat Şuşu.

INFOTAG precizează: În prezent, în Moldova funcționează 18,4 mii terminale POS. Majoritatea acestora acceptă cardurile сontactless, care permit efectuarea plății în mai puțin de 4 secunde. În Republica Moldova sunt peste 1,1 mii de bancomate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player