Finanţe

BEI VA ACORDA MOLDOVEI 25 MIL. EURO PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SISTEMULUI DE GESTIONARE A DEŞEURILOR SOLIDE

18 octombrie, 2019

Banca Europeană de Investiții (BEI) va acorda Moldovei 25 mil. euro pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Negocierile și semnarea acordului financiar au fost aprobate vineri în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit agenției INFOTAG, acest acord este primul pas important pentru finanțarea strategiei de gestionare a deșeurilor. Proiectul își propune să reducă impactul mediului asupra sănătății publice. Este planificată modernizarea depozitelor de deșeuri existente în conformitate cu standardele europene, precum și închiderea depozitelor temporare sau ilegale. O altă parte a proiectului vizează reabilitarea sistemului de colectare și transportare a deșeurilor, precum și crearea unei linii de sortare a gunoiului.

Totodată, semnarea acordului oferă Moldovei posibilitatea de a începe negocierile și de a atrage fonduri din alte surse sub formă de granturi pentru finanțarea comună a proiectului.

Finanțarea în valoare de 25 de milioane de euro face parte din suma de 100 de milioane, aprobată de BEI în 2015, însă în patru ani nu s-a întreprins nimic pentru a primi banii.

Premierul Maia Sandu a spus că Moldova demult trebuia să primească acești bani, pentru ca cetățenii să poată simți beneficiile unei gestionări îmbunătățite a deșeurilor, însă, în ultimii ani, administrația centrală și primarii nu au avut dorinţa să facă acest lucru.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.