Finanţe

BANCA CENTRALĂ TRANSNISTREANĂ A ELABORAT CODUL DE CONDUITĂ PE PIAŢA FINANCIARĂ

31 octombrie, 2019

Conducerea Băncii Centrale Transnistrene (BCT) a aprobat „Principiile de bază ale conduitei pe piaţa financiară (Codul de conduită)” şi le-a propus participanţilor pieţei financiare a regiunii să se alăture acestora.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul BCT, Codul este deschis tuturor părților interesate. Aceasta nu este un document normativ, are un caracter de recomandare și se răsfrânge asupra subiecţilor pieței financiare care îşi exprimă dorința de a de ghida de principiile sale în activitatea lor prin semnarea unei declarații de aderare la Cod.

Normele Codului vizează „asigurarea funcționării stabile a pieței financiare a RMN și crearea condițiilor preliminare pentru dezvoltarea unor direcţii promițătoare, concurenței sănătoase, a unui mecanism pentru apărarea drepturilor și intereselor subiecţilor pieței financiare și ale clienților lor (potențialilor clienți)”.

Documentul cuprinde șase capitole – după numărul principiilor de bază de conduită: „Onestitate și imparțialitate”, „Dreptate și etică”, „Transparență”, „Orientare spre clienți”, „Competență și profesionalism”, „Cooperare”.

În același timp, documentul nu numai că stabilește regulile de bază de conduită, ci și anumite interdicții, în special, „inducerea în eroare a partenerilor, investitorilor, clienților...; escrocherii și alte acțiuni care ar putea afecta negativ reputația profesională; primirea, utilizarea, dezvăluirea ilegală a informațiilor care constituie secret bancar, comercial, oficial sau de alt tip, protejat de legislația RMN”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.