Finanţe

BERD: SISTEMUL ELECTRONIC DE ACHIZIŢII PUBLICE M-TENDER A PERMIS MOLDOVEI SĂ ECONOMISEASCĂ 25 MILIOANE DE EURO

06 decembrie, 2019

MTender, un sistem electronic de achiziţii publice, creat cu suportul Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunii Europeane (UE), a ajutat Moldova să economisească 25 de mil. de euro de la lansarea sa, la sfârşitul anului 2018.

Potrivit agenţiei INFOTAG, cu referire la un comunicat de presă al BERD, în ultimele 12 luni, noul sistem ce a costat 1,2 mil. euro, a fost introdus în toate ministerele şi 2,5 mii de instituţii de stat din Moldova şi reprezintă un efort important pentru transformarea fondurilor publice.

"MTender sprijină întregul proces de achiziţii publice, de la planificarea achiziţiei până la plata contractelor publice. El foloseşte abordarea "zero hârtie", "o singură dată" şi "o singură fereastră" şi reduce timpul de licitaţie pentru organismele publice şi timpul de aşteptare pentru furnizori şi contractanţi", se menţionează într-un comunicat de presă.

Până în prezent, 50 mii de comenzi de cumpărare au fost publicate prin intermediul sistemului şi au fost atribuite peste 26 mii de contracte.

Şefa oficiului BERD din Moldova, Angela Sax, a apreciat eforturile comune ale Ministerului Finanţelor, mediului de afaceri, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare a R.Moldova.

" "Transparenţa completă şi responsabilitatea sunt o parte majoră a unei administraţii eficiente şi curate. Eliminarea practicilor dubioase economiseşte sume enorme de bani, face administraţia publică mai eficientă şi - prin furnizarea de servicii mai bune şi mai eficiente din punct de vedere al costurilor - creşte încrederea oamenilor în autorităţi", a declarat Angela Sax.

Potrivit ei, Moldova trebuie să păstreze impulsul reformei şi să continue să lucreze pentru o revizuire radicală a sistemului, în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale în guvernare şi administraţia publică.

În ultimul său raport de tranziţie 2019-2020 BERD arată că lipsa unei bune guvernări determină imprevizibilitatea care descurajează investiţiile. Aceasta conduce la scăderea competitivităţii legată de costurile corupţiei şi la un teren de joc neuniform care îi favorizează pe cei cu legături cu elitele conducătoare şi dezavantajele altora.

Potrivit raportului, inegalitatea crescută care decurge dintr-o guvernare inadecvată a dat naştere unui "sentiment general de nedreptate şi deziluzie cu politica". O asemenea nemulţumire este şi o cauză a emigrării.

Un sistem de achiziţii electronice de ultimă generaţie este un element major al bunei guvernări, care ajută ţările să beneficieze de beneficii economice şi sociale.

INFOTAG precizează: BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din Moldova şi a investit până acum peste 1,3 mlrd. de euro prin aproape 130 de proiecte. De asemenea, Banca ajută autorităţile să elaboreze politici care să îmbunătăţească climatul de afaceri.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.06 09:55 Vera
    Am impresie ca economia este prea axsegerata.
  2. 2019.12.06 09:58 David
    Asa sistema demult bine si efectiv functioneaza in tarile europene. Asa trebue sa fie si la noi in Moldova.
  3. 2019.12.06 10:02 Vlad
    Cu mare grautatea da la noi sa schimba ceva macar un pic da sa schimba spre bine.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.