Finanţe

VADIM CEBAN: PREȚUL GAZELOR NATURALE PENTRU CONSUMATORII FINALI VA SPORI, DAR MAI PUȚIN DECÂT SE VA MAJORA PREȚUL DE ACHIZIȚIE

29 iulie, 2021

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a recunoscut că în noul an prețul gazelor naturale pentru consumatorii finali va spori, dar mai puțin decât se va majora prețul de achiziție. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a anunțat, în ajun, în cadrul postului de televiziune „Publika TV”.

„Situația pe piață este următoarea – prețul de achiziție va crește. Dacă acum un an prețul pe piețele internaționale era de $50-70 pentru o mie de metri cubi, acum ajunge la $400. Ucraina achiziționează gazele naturale la un preț de $450. În cazul Moldovei, prețul de achiziție este mai mic decât în alte țări din regiune”, a spus Ceban.

El a recunoscut că, conform formulei actuale, prețul de importat la gazele naturale va crește, prin urmare, va spori și prețul pentru consumatorii finali.

„În 2020, am importat gaz la un preț mediu de $148. Presupunem că prețul de achiziție va crește cu 35-40%, până la aproximativ $200. Dar asta nu înseamnă că va spori și prețul pentru consumatorii finali. Lucrăm într-un anumit domeniu legislativ, tarifele sunt formate în conformitate cu Metodologia aprobată de autoritatea de reglementare. Vom lua în calcul toate rezervele, situația reală, după care vom apela la autoritatea de reglementare”, a spus administratorul companiei.

Potrivit lui, calculele finale vor fi prezentate la mijlocul lunii septembrie.

„În 2017-2018, consumatorii casnici achitau 6,20 lei pe un metru cub de gaz. Acum plătesc 4,30 (fără TVA - „I.”). Pot spune cu încredere că creșterea nu va fi până la nivelul anului 2018, dar nu voi numi exact indicatorul de creștere, este necesar să se facă calcule”, a conchis Ceban.

Conform formulei stipulate în contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova se modifică trimestrial, ținând cont de dinamica prețurilor la produsele petroliere din ultimele nouă luni. În 2019, prețul mediu anual al gazului era de $233 pentru 1.000 de metri cubi de gaz. În 2020, a scăzut până la $148,8. În 2020 (cu excepția Transnistriei) Moldova a cumpărat 1,127 mlrd. de metri cubi (+6,6%) de gaz. În același timp, în termeni valorici, volumul achizițiilor a scăzut cu 31,7% – până la 2,934 mlrd. lei ($1167,50 mil.).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.