Finanţe

AMBASADORUL UE A DECLARAT CĂ UE VA SPRIJINI MOLDOVA ÎN ASIGURAREA CU RESURSE ENERGETICE

26 septembrie, 2022

Ambasadorul Uniunii Europene Janis Mazeiks a declarat că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în furnizarea de resurse energetice, în discursul său cu ocazia tradiționalei Săptămâni europene a energiei durabile și a Săptămânii europene a diplomației pentru climă în Moldova, care se desfăşoară în perioada 23-30 septembrie. Potrivit Infotag, prioritățile acestor inițiative strategice din acest an se concentrează pe măsuri de ecologizare și digitalizare pentru o tranziție energetică corectă, unul dintre fundamentele acestei tranziții fiind eficiența energetică.

„Republica Moldova, în calitate de partener și având statut de țară candidată la UE, beneficiază de asistență semnificativă în domeniul eficienței energetice, generând deja rezultate tangibile în întreaga țară, prin reducerea considerabilă a facturilor pentru energia electrică și termică, crearea de condiții mai bune de trai, studii și muncă și multe altele”, a spus Mazeiks.

Potrivit acestuia, promovarea surselor de energie curată, sigură și regenerabilă rămâne o prioritate-cheie pentru sprijinul UE acordat Republicii Moldova. Diplomatul a reamintit că, în acest sens, „Uniunea Europeană prin Planul de redresare economică pentru Republica Moldova, lansat în iunie 2021, oferă suport semnificativ de circa 600 de milioane de euro”.

„Republica Moldova este vizată și în planul Comisiei Europene - REPowerEU, care a fost elaborat pentru a transforma în regim de urgență sistemul energetic european prin necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și necesitatea gestionării crizei climatice. Planul REPowerEU prevede economisirea energiei, producerea energiei regenerabile și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie”, a subliniat Mazeiks.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2022.09.27 13:01 David
    Sparem ca UE nu sa lasa Moldova cu probleme care acum are republica Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.