Știri externe

G7 îşi afirmă "sprijinul deplin" pentru Israel după atacul Iranului

15 апреля, 2024

Liderii G7 au asigurat duminică Israelul de "sprijinul lor deplin" după atacul Iranului, spunând că sunt "gata să ia măsuri" împotriva Teheranului "ca răspuns la alte iniţiative destabilizatoare", relatează AFP.

"Ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul deplin pentru Israel şi poporul său şi ne reafirmăm angajamentul faţă de securitatea sa", subliniază ei într-o declaraţie comună emisă la sfârşitul unei reuniuni prin videoconferinţă convocată de preşedinţia italiană.

Summitul virtual a reunit liderii Statelor Unite, Canadei, Regatului Unit, Franţei, Germaniei, Italiei şi Japoniei, precum şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În contextul în care atacul masiv şi fără precedent al Iranului asupra Israelului cu sute de drone şi rachete ridică temeri cu privire la o conflagraţie regională, ei "au cerut Iranului şi aliaţilor săi să-şi înceteze atacurile" şi se declară "pregătiţi" să ia "măsuri suplimentare acum ca răspuns la alte iniţiative destabilizatoare".

"Prin acţiunile sale, Iranul (...) riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă", au spus ei. "Acest lucru trebuie evitat", se mai atrage atenţia în comunicat.

Atacul a survenit la mai mult de şase luni de la începerea ofensivei Israelului în Fâşia Gaza împotriva aliatului Iranului, gruparea palestiniană Hamas, care a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări inamice.

În ceea ce priveşte războiul în desfăşurare din Gaza, liderii G7 s-au angajat, de asemenea, să-şi consolideze "cooperarea" pentru a le "oferi mai multă asistenţă umanitară palestinienilor din Gaza", continuând în acelaşi timp "să lucreze pentru o încetare imediată şi durabilă a focului şi eliberarea ostaticilor de către Hamas".

Ministerul Sănătăţii al Hamas a raportat duminică 43 de decese în 24 de ore, ridicând la 33.729 numărul morţilor, majoritatea civili, în operaţiunile militare israeliene.

Atacurile au fost lansate ca răspuns la un atac al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care a ucis 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifrele oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite şi 129 sunt în continuare ostatice în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali israelieni.

Комментарии [ 2 ] Прокомментировать:

  1. 2024.04.15 12:43 Alexei
    Umbrela, care are Israel, functioneaza foarte bine. Iran nu poate se face nimic cu rachete si droane inpotriva Tel-Aviv.
  2. 2024.04.16 14:29 Galina
    Tot acum depinde de pozitia SUA.

Добавление комментария

  • имя
  • email
  • сообщение
Спасибо!
Ваш комментарий был принят. Он появится на сайте после того, как редактор его одобрит.