Interviu

​VLADIMIR VORONIN: ACTUALA GUVERNARE VA RĂSPUNDE PENTRU FĂRĂDELEGILE ŞI HAOSUL DIN MOLDOVA

10 noiembrie, 2014

Principalul partid de opoziţie din Moldova, Partidul Comuniştilor (PCRM), intenţionează să revină la putere după o pauză de cinci ani. Principalele sarcini comuniştii le văd în restabilirea justiţiei, lupta cu demnitarii corupţi şi modernizarea statului conform standardelor europene. Mulţi sociologi şi analişti politici sunt de aceeaşi opinie, că PCRM se poate revanşa faţă de Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare (CPEG). Cum văd comuniştii viitorul Moldovei, şi cu ce probleme se poate confrunta ţara în timpul apropiat, corespondentului „INFOTAG”, Igor Liubec, i-a relatat preşedintele Partidului Comuniştilor,Vladimir Voronin.

„INFOTAG”: Domnule Voronin, unul din punctele platformei electorale a PCRM este dreptul cetăţenilor de a rechema deputaţii de toate nivelurile, în cazul în care vor trăda alegătorii, vor renunţa la principiile politice şi scopurile declarate. Acest pas înseamnă modificarea Constituţiei. Partidele CPEG au propus limitarea imunităţii de deputat, însă comuniştii nu au susţinut atunci această propunere. Care este diferenţa dintre aceste iniţiative?

Vladimir Voronin: Noi nu susţinem retragerea imunităţii. Uite aşa, direct, cum o propune guvernarea. Vorbim despre obiectivitate. Ce criteriu obiectiv poate fi ridicat în grad de normă pentru a evalua activitatea unui deputat? Există criterii în baza cărora el poate fi numit trădător? După alegerile parlamentare din 2010 am primit 42 de mandate, acum avem cu opt mai puţin. Am fost trădaţi de opt deputaţi. Cum ar trebui să procedăm cu ei? Vorbim nu doar despre Parlament, dar şi despre consiliile locale şi raionale. Acest om a trădat partidul, alegătorii şi în primul rând ţara, însă acest subiect este deja de alt nivel.

Toate organizaţiile politice trebuie să acţioneze conform Constituţiei, dar o lege în care ar fi scris cum să procedezi în cazul abaterilor nu există. Există regulamentele partidelor, şi fiecare acţionează reieşind din prevederile acestora, dar la nivel legislativ nu există pârghii. Unii consideră propunerea de rechemare neprincipială, dar de ce, doar ei au trădat?

Avem un angajament politic scris privind îndeplinirea deciziilor partidului şi legilor Moldovei. Toţi candidaţii din convocarea precedentă l-au semnat, inclusiv oameni ca Vadim Mişin şi Igor Dodon. Acest angajament nu are bază juridică. Mai degrabă are caracter moral. Trădarea rămâne pe conştiinţa lor. Am condamnat faptele lor, dar cuvântul final îl va spune societatea pe 30 noiembrie, şi asta ii vizează nu doar pe cei ce ne-au trădat.

„I”: Până la ziua alegerilor a mai rămas puţin timp. PCRM deja are viziuni referitor la viitoarea coaliţie sau cu cine sunt gata să coopereze comuniştii?

V.V.: Programul, scopurile şi sarcinile pe care ni le-am pus în faţă reieşind din actuala situaţie politică, economică şi socială din ţară, sunt incompatibile cu poziţiile altor partide. Nu vedem similitudini în poziţiile faţă de problemele strategice, legate de dezvoltarea Moldovei, probleme de identitate naţională, ale politicii lingvistice, minorităţilor naţionale ce locuiesc în ţară, subiecte ce ţin de lupta cu corupţia, perspectivele de dezvoltare a Moldovei. Din acest motiv nu putem spune că există preferinţe referitor la formarea unor coaliţii, alianţe.

Din alt punct de vedere, noi şi toată ţara am urmărit cu atenţie ce înseamnă alianţă, ce reprezintă şi ce a realizat această guvernare. Fiecare din partidele membre arată una la alta când vine vorba despre responsabilitatea faţă de ţară.

Uite acum la întrevederile cu alegatorii liberal democraţii spun ca ar fi transformat pământul moldovenesc într-un colţ de rai dacă nu le-ar fi încurcat colegii de coaliţie – democraţii şi liberalii. Democraţii, la rândul lor, afirmă că dacă Guvernul Filat şi Leancă nu ar fi fost atât de corupte şi bandite, ţara s-ar îneca în fericire şi prosperitate. Această abordare generează iresponsabilitate şi libertinaj, actuala guvernare refuză să-şi asume răspundere faţă de alegatori - doar vorbe. În plus, am demonstrat cum poţi fără coaliţii şi alianţe să rezolvi probleme de nivel naţional, fără a induce ţara în haos şi alegeri anticipate.

În 2005, după alegerile parlamentare, am acordat mai multe competenţe opoziţiei de atunci. Ultimii cinci ani suntem în opoziţie dură, dar am pregătit şi înaintat peste 160 proiecte de lege, care sunt vitale pentru dezvoltarea ţării, dar, cu regret, actuala guvernare a refuzat să le înţeleagă şi să le susţină. Ştiţi, în politică nu trebuie să fii mândru. Când s-au examinat subiecte, chiar şi cele care nu au fost propuse de noi, dar conţineau câtuşi de puţin sens pentru dezvoltarea vieţii oamenilor, indiferent de opoziţia strictă, votam pentru aceste propuneri şi legi.

„I”: Atunci de ce partidele de la guvernare nu demonstrează reciprocitate faţă de PCRM în privinţa subiectelor importante pentru ţară?

V.V.: În est se spune: Repetă şi de 100 de ori halva, de la asta nu se va face mai dulce în gură. Actuala guvernare tot timpul vorbeşte despre democraţie, iar singuri, fiecare dintre ei, neglijează principiile de bază ale democraţiei şi centrismului democratic, dezvoltării statului, dezvoltării interne a partidelor lor, şi comportamentului fiecărui deputat în parte. Aceşti oameni nu înţeleg, nu ştiu şi nu percep interesele poporului, ci doar caută duşmani, cum a fost şi până la destrămarea URSS.

Nu ştiu din ce motiv, toţi se unesc şi consolidează rândurile împotriva PCRM, totodată încălcând drepturile cetăţenilor Moldovei la libera alegere şi votare. Dacă am fost susţinuţi de 40% din populaţie, atunci în ultimii cinci ani de aceste 40% şi-au bătut joc. Totul s-a făcut pentru ca aceşti oameni să nu aibă drept de vot în societate. Opiniile şi dorinţele lor, exprimate prin partidul nostru şi fracţiunea parlamentară, nu au fost luate în calcul de guvernare. Este cea mai gravă şi impertinentă încălcare a principiilor democratice în ţara noastră.

Vorbind cu conducerea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi altor ţări, atrăgeam atenţie la aceste aspecte. De ce opoziţia este marginalizată şi lipsită de drepturi? Postul public de televiziune şi radio, finanţate din bugetul de stat, refuză să invite reprezentanţii opoziţiei la emisiunile lor, doar 40% din susţinătorii noştri, de asemenea, plătesc impozite. Este o încălcare a drepturilor constituţionale a cetăţenilor, nu doar ignorare a fracţiunii PCRM. Pentru aceasta cineva trebuie să răspundă, iar structurile internaţionale să pună întrebări, sau le place situaţia? Acest anticomunism înverşunat există şi în APCE, şi în calitate de membru al delegaţiei moldoveneşti declar aceasta.

„I”: Forţele proeuropene s-au unit împotriva PCRM, însă relaţiile dintre partidele membre ale CPEG sunt destul de tensionate şi chiar au fost făcute acuzaţii reciproce. Liberal reformatorii acuza PLDM de încercări de a destrăma partidul. Aceasta poate fi considerată consecinţă a anticomunismului înverşunat?

V.V.: Ce vei semăna, aceea vei aduna. Cine a organizat actele de trădare din fracţiunea noastră? Cine i-a cumpărat? Acelaşi Vlad Filat lucra cu Vadim Mişin, iar Marian Lupu cu Vlad Plahotniuc îl „prelucrau” pe Dodon, pentru ca ei să ne părăsească. Toate acestea sunt consecinţe. Nu voi fi surprins dacă mâine democraţii se vor confrunta cu aceleaşi probleme şi aceste aşa-numite partide „proeuropene” nu vor găsi un consens după alegeri, deşi au un instrument comun – Unchiul Sam de peste hotare, care este autorul evenimentelor din aprilie 2009.

Acest PLR a apărut de nicăieri, reieşind din anumite interese, ca şi în cazul Partidului Comunist Reformator. Din banii democraţilor sunt folosite unele personalităţi inapoiate, care tind spre profit personal. Când acest grup de liberal reformatori a fost desprins de la liberali, toţi au aplaudat, însă Hadîrcă şi Guţu au dat dovadă de incompetenţă ca specialişti şi politicieni, oriunde ar fi, la Uniunea Scriitorilor sau în activitatea pedagogică sau politică.

„I”: Domnule Voronin, aţi menţionat dezordinile din aprilie, şi aş dori să vă întreb cum apreciaţi afirmaţiile unor politicieni, în particular a ministrului Economiei, Andrian Candu, şi vicepreşedintelui PLDM, Vadim Pistrinciuc, referitor la o posibilă repetare a evenimentelor din 2009, în caz de schimbare a puterii în stat?

V.V.: Este atac psihologic asupra alegătorului, gen, nu vă legaţi cu comuniştii, deoarece în caz contrar vor fi consecinţe grave. Vedeţi, ei chiar fac aluzii la un Maidan moldovenesc. Mai bine să-şi sperie domnişoarele de companie, deoarece poporul moldovenesc deja a conştientizat ce trebuie să facă pentru ca victoria pe care oamenii o vor da unui partid, să nu fie furată. Aceste declaraţii nu trebuie privite ca şi cum pot influenţa alegerea cetăţenilor.

Referitor la astfel de afirmaţii, sincer nu înţeleg unde sunt serviciile de securitate, care trebuie să asigure nu doar servicii unor demnitari, dar şi securitatea în ţară. Alegerile sunt desfăşurate nu de partide, ci de stat în persoana Guvernului şi Parlamentului, şi dacă conducătorilor ţării, începând de la cetăţeanul ce ocupă postul de Preşedinte, nu le pasă de legi şi Constituţie, acestea deja sunt încălcări de nivel înalt. Nu vom fi indiferenţi faţă de aceste încălcări. Le vom ataca, atât în interiorul ţării, cât şi pe arena internaţională. Persoane ca Pistrinciuc şi adepţii săi posibil trebuie izolaţi de societate. (Continuarea interviului o puteţi citi în următorul flux de ştiri al agenţiei „INFOTAG”).

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.11.10 14:28 Alexei
    Cui trebue asa interviu?
  2. 2014.11.10 14:30 Victor
    PCRM trebue sa ea putera in Moldova - oligarhi la duba!!!
  3. 2014.11.11 09:04 Pavel
    Voronin a perdut tot!!!
  4. 2014.11.11 10:11 Nina
    Voronin nu are la cine sa da partidul...Asta este cea mai mare grisala lui!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.