Politică

​PREMIERUL ROMÂN CONSIDERĂ ”NORMALĂ” CRITICA DIN PARTEA MOSCOVEI

18 septembrie, 2014

Premierul român Victor Ponta consideră ”normală” critica în adresa sa din partea Federației Rusiei. Potrivit agenției ”INFOTAG”, despre aceasta premierul a anunțat miercuri în debutul ședinței Guvernului de la București.

”Mă bucur ca sunt criticat de Moscova, pentru că îmi doresc ca Republica Moldova să fie în UE până în 2019. Reunirea României cu Republica Moldova în Uniunea Europeană este un obiectiv strategic pentru Guvernul pro-european de la Chișinău și pentru Guvernul României”, a spus Ponta.

El a menționat că ”direcția de dezvoltare pe care a ales-o Guvernul de la Chișinău este una corectă”.

”Este normal să fiu criticat de Moscova pentru faptul că-mi doresc alături de prim-ministrul Iurie Leancă ca Moldova să fie în Uniunea Europeană până în 2018-2019. Poate că e un obiectiv prea ambiţios, dar, dacă nu ai obiective ambiţioase, nu le atingi. Cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene, nu în alt fel, e un obiectiv strategic pentru Guvernul pro-european de la Chişinău şi pentru Guvernul României şi pentru toţi cei care văd un viitor pro-european pentru Republica Moldova”, a afirmat Ponta.

După cum a relatat anterior ”INFOTAG”, Ministerul rus de Externe și-a exprimat îngrijorarea în privința declarațiilor premierului român referitoare la viitorul Moldovei. Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu activul Partidului Social-Democrat la Alba Iulia, premierul român Victor Ponta a anunțat că speră la o ”a doua Mare Unire”, care ar putea avea loc ”în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire”. Ministerul rus de Externe a îndemnat autoritățile de la Chișinău să vină cu o reacție adecvată.

Oficial, însă, Chișinăul nu a reacționat la declarațiile Moscovei și Bucureștiului. Doar Partidul Socialiștilor și-a exprimat ”profunda indignare”, calificând declarațiile lui Victor Ponta drept ”un nou atentat nevoalat al autorităţilor de peste Prut la suveranitatea Statului Moldovenesc şi identitatea poporului moldovenesc”.

”Declaraţiile lui Ponta sunt o reconfirmare a faptului că toţi politicienii români au un scop comun – nimicirea şi anexarea Moldovei. Unionismul brutal a devenit demult o ideologie oficială a statului românesc”, a declarat PSRM, exprimându-și nemulțumirea față de ”lipsa de reacţie din partea conducerii de vârf a Moldovei şi a corpului diplomatic al ţării”.

Joi, PSRM, în semn de protest față de declarațiile premierului român, a pichetat Guvernul RM și Ambasada României la Chișinău.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.09.18 16:34 Alex
    Ar fi o minune sa se intample acest lucru.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.