Politică

​MEMBRII COMISIEI DE INTEGRITATE AU VENITURI NEDECLARATE

08 octombrie, 2014

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au venituri şi bunuri nedeclarate. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel a declarat comisia parlamentară specială, care a depistat numeroase încălcări din partea membrilor CNI.

Comisia parlamentară, compusă din deputații PLDM, Iurie Apostolachi și Agache Anghel, liberalul reformator, Vadim Cojocaru, și ex-democratul Iurie Bolboceanu, au verificat declaraţiile de venit şi proprietate ale preşedintelui CNI, Anatol Donciu, vicepreședintele Victor Strătilă, precum și Leonid Morari, Vera Lupu și Dumitru Prijmireanu.

Donciu nu a declarat un automobil VAZ, dreptul de folosință asupra a două automobile de model Mercedes și BMW, un card bancar cu 17,6 mii lei, precum și un teren de șase ari.

Subalternii acestuia de asemenea au „omis” la completarea declarațiilor existenţa unor automobile, conturi bancare și terenuri. În plus, în raport se menționează că s-au constatat cazuri în care Donciu și alți membri ai CNI au modelat eventuala transmitere a activelor lor unor rude și prieteni.

În pofida abaterilor depistate, comisia specială nu a constatat incompatibilitatea de funcție la membrii CNI, cu excepția lui Leonid Morari, care la momentul controlului era administratorul companiei de prestare a serviciilor de audit Audit-Service.

În contextul raportului prezentat, legislatorii au propus Parlamentului să opereze modificări și completări la o serie întreagă de legi, inclusiv Legea cu privire la CNI, privind salarizarea funcţionarilor publici, aprobarea Clasificatorului unic al funcțiilor publice și privind secretul de stat, pentru a preveni astfel de nereguli în viitor.

„INFOTAG” precizează: CNI este subordonată Parlamentului, a fost constituită la 6 ianuarie 2012 pentru controlul declarării veniturilor și a averilor funcționarilor publici, ale judecătorilor, deputaților. La finele lunii iulie 2014, Președintele Parlamentului, Igor Corman, i-a avertizat pe membrii CNI că vor suporta consecințele în cazul în care funcționarii nu vor declara toate veniturile. El a spus că Parlamentul este dispus să intervină în activitatea comisiei, dacă acolo scandalurile nu vor înceta și ambițiile personale nu vor fi lăsate la o parte.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.13 09:42 victor stratila
    https://www.facebook.com/victor.stratila#

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.