Politică

​MOLDOVA, UN PUNCT IMPORTANT PE AXA WASHINGTON-BRUXELLES-MOSCOVA

18 noiembrie, 2014

Prestigiosul jurnal dedicat afacerilor europene, Europolitics, a găzduit în ultimul său număr un editorial semnat de liderul PDM Vlad Plahotniuc. Citiți în continuare textul în limba română, tradus de către agenția Infotag.

În anii următori, pe parcursul integrării sale în Uniunea Europeană, Moldova va trebui să țină cont de efectele crizei economice mondiale. Trebuie să știm să ne ferim de aspectele negative, respectiv să folosim la maxim oportunitățile.

Fără a exagera, putem spune că Republica Moldova are capacitatea de a fi un punct important de contact între două lumi considerabil diferite. Nu există dubiu că Moldova va putea juca un rol esențial în privința modului în care se vor dezvolta relațiile dintre Washington, Bruxelles și Moscova, în următorii ani.

Însă, înainte de toate, Republica Moldova trebuie să rămână o țară cu stabilitate politică, socială și macro-economică. Pentru aceasta, alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor fi determinante. Pe 30 noiembrie, înfruntarea va fi între forțele ordinii și stabilității, pe de o parte, respectiv forțele dezordinii și dezbinării, de cealaltă parte. Partidul Democrat din Moldova este determinat să promoveze stabilitatea și se opune tuturor extremiștilor, fie ei de dreapta sau de stânga.

Unde este Republica Moldova astăzi? În primul rând, Republica Moldova are o șansă reală de a adera la Uniunea Europeană. Moldova este unică din acest punct de vedere, fiind singura țară care va adera la UE cu capacitatea de a adapta eficient valorile a două lumi diferite: lumea slavă, cu specificul preponderent post-sovietic, și lumea occidentală, cu valorile puternice ale democrației participative. Moldova va fi capabilă să unească, să conecteze și să susțină interesele comune atât ale Rusiei, cât și ale Uniunii Europene.

Creșterea economică a Moldovei a fost de 8.9%, cea mai mare din toată Europa - de la Atlantic la Urali – în 2013. Cu un guvern democrat, putem să menținem ritmuri de creștere asemănătoare și în următorii ani. E perfect posibil ca țara noastră să-și dubleze produsul intern brut în decurs de un deceniu.

Care este potențialul de creștere al Moldovei? Pentru a calcula asta, trebuie să răspundem întâi la câteva întrebări fundamentale: Care sunt pilonii dezvoltării economice? Cum vom valorifica atuurile Moldovei – poziționarea geopolitică și mentalitatea moldovenilor? Ce model economic să adoptăm noi, moldovenii, pentru a reuși?

Răspunsurile mele pornesc de la identificarea oportunităților Moldovei: potențialul geopolitic al țării, resursele umane valoroase, capacitatea de negociere, multiculturalismul. Răspunsurile mele pornesc din experiența anterioară a țărilor care au aderat la UE și, pe de altă parte din ceea ce trebuie să facă țările membre în prezent pentru a se relansa economic.

Iată un exemplu clar. Între 2002 și 2006, Slovacia a urcat pe locul 32 în clasementul Ease of Doing Business al Băncii Mondiale, care măsoară libertatea mediului de afaceri. Creșterea economică a Slovaciei a fost impulsionată semnificativ de pregătirea aderării și de aderarea la UE. Ne putem aștepta la un parcurs similar și pentru Moldova. Noi am semnat Acordul de Asociere la UE, pe care Parlamentul European l-a ratificat. Dacă după 30 noiembrie, partidele pro-europene vor rămâne la putere, vom avea reușite economice similare.

În plus, dacă ne uităm la ultimul raport al Băncii Mondiale, din 2014, vedem Republica Moldova înregistrează un avans de 19 poziții față de anul precedent. Vorbim de cifre concrete, verificabile. Suntem înaintea Croației și Ciprului, țări membre ale Uniunii Europene. Acest lucru atrage cu siguranță atenția investitorilor și îi va determina pe unii dintre ei să includă Republica Moldova în planurile lor de afaceri.

Obiectivul meu personal este ca, așa cum Slovacia era numită de Steve Forbes paradisul investitorilor, sau Tigrul Tatrei, tot așa Forbes să numească Moldova tigrul economic din vecinătatea UE.

Ce avem de făcut în plan intern? Lista e lungă, dar nu e nimic de nerealizat: întărirea statului de drept, justiție independentă (pact național), combaterea corupției, dezvoltarea agriculturii (condiție obligatorie), creștere economică bazată pe export de produse prelucrate (nu pe remitențe ca acum), mediu de afaceri prietenos (care va facilita atragerea investițiilor străine, va genera locuri de muncă stabile și dezvoltarea infrastructurii), simplificarea sistemului de taxare servicii de calitate pentru populație, reformarea clasei politice (nu poate fi amânată), combaterea evaziunii fiscale, debirocratizare.

Ce avem de făcut în relația cu UE? Intrarea în vigoare a Zonei Libere de Schimb Aprofundat și Cuprinzător poategenera un boom de interes pentru investitorii străini. Dispariția completă a oricăror bariere în comerțul cu Uniunea Europeană, alături de oferta de forță de muncă calificată și la costuri mult reduse față de cea din statele europene, precum și mediul de afaceri prietenos - vor da Moldovei șansa să accelereze în dezvoltarea economică și socială. Aceste noi investiții vor redresa balanța comercială și vor susține moneda națională, vor crește productivitatea agricolă și dezvoltarea sectorului producției industriale. Și, mai ales, vor da o șansă pentru viitoarea generația europeană a Moldovei, să trăiască într-o țară cu adevărat democratică, într-un cadru normal pentru un stat din secolul XXI.

Nici eu, nici Partidul Democrat din Moldova, nu plecam de la ideea că Moldova trebuie să se integreze în UE la o dată anumită, dar trebuie să reușim să dezvoltăm țara cât mai rapid, iar aderarea va deveni posibilă. Noi, moldovenii, avem o vorbă: hai să hrănim întâi vaca și să nu ne îngrjim deocamdată de vițelul care-o să vină.

__

Vlad Plahotniuc este un cunoscut om politic din Republica Moldova, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, partid care a jucat rolul determinant în asumarea orientării pro-europene a țării. A fost prim-vicepreședinte al Parlamentului și, anterior intrării în politică, a făcut carieră în business. Astăzi este considerat unul dintre cei mai influenți politicieni pro-europeni din Republica Moldova. S-a făcut remarcat printr-o serie de inițiative legislative care urmăresc reformarea clasei politice din țara sa, prin introducerea unui sistem de vot direct pentru alegerea deputaților. Este fondatorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova și un reputat economist. Susţine proiecte sociale de anvergură națională pentru ocrotirea mamelor şi a copiilor și îi ajută pe tinerii talentați din țara sa.

http://europolitics.info/moldova-important-landmark-washington-brussels-moscow-axis

Commentarii [ 16 ] adaugă comentariu

  1. 2014.11.18 16:50 Ana
    Corect dl Plahotniuc, aveti 100% dreptate, bravo!
  2. 2014.11.18 16:53 Boris
    Omu are o viziune STATEGICA pentru tarisoara noasta mica si dulce!
  3. 2014.11.18 18:37 Eva
    Plaha este om, care poate sa face ordina in tara...
  4. 2014.11.19 09:03 Carp
    Mi se pare ca omul are dreptate!
  5. 2014.11.22 13:21 Liza
    Vreau ca presedintele Moldovei sa fie dl Plahotniuc, care lua toata raspunderea pentru situatia in Moldova!!!
  6. 2014.11.23 16:12 Horia
    Fara voia lui in Moldova nu sa rezolva nimic...
  7. 2014.11.23 16:16 Risneac Lena
    Domnule Vlad am o mare durere in suflet ca vine iarna si am 4 copii si traim in oodaie in care e frig si dupa toate sotu e bolnavgrav camera e de la mama soacra am vazut ca ati facut milt bine si va rig sa ne ajutati si pe noi cu o locuinta cu stima Lena.
  8. 2014.11.23 16:29 Risneac Elena
    astept raspuns s Lunga rFloresti
  9. 2014.11.24 09:03 mihai vulpe
    Mai datii si casele voastre nui destul cit a furat pina acum pe ascuns mai lasatii si ferestrele deschise si in curind veti muri de foame fiind robi.......

  10. 2014.11.24 23:51 george
    Celor care doresc ca Plahotnuic sa fie presedinte. Eu va asigur el deja este presedintele terii, din pacate numai domnul Horia a observat. Mai culegeti informatie despre astfel de politicieni.
  11. 2014.11.25 09:26 Alex
    Cred ca e timpul să-l oprească pe Dodon-gan.on și Renato-cac.tîi si să le arate locul la para.ă....Plaha e mai tare ca Putină.. și o să-i doboare pe trădătorii de neam--------socialiști și rodinaRenato
  12. 2014.11.25 09:32 Alexandru
    Minciuni frumos expuse. Nu cumva domnul Vlad este convins ca va putea impaca Estul cu Vestul?
    Ori tii cu lupul, ori cu oaia. Daca te dai cu lupul automat devii inamicul oii.
    Cuvinte de care singur Plahotniuc este incredintat ca nu se vor implini.
    Uitativa cum Ucraina impaca UE cu Rusia.
    UE ne va dobori la pamant cu standardele lor. Nu vom putea vinde nicaieri ceea ce producem. Iar sa cumparam produsele europene nu vom avea cu ce.
    Si atunci Europa va pune laba pe noi bagandu-ne in datorii.
    Pozitia neutra, nici cu Rusii nici cu Europenii si in relatii bune cu amandoi, este cea mai convenabila pentru noi, macar asa cum a fost 2012 la inceput de an.
  13. 2014.11.25 15:28 Agnesia Timciuc
    domnulei Plahotniuc am o rugaminte la dumnevoastre eu am trei copii si sun divortata acum stau in decret si mii foarte greu in timp de iarna stau la gazda dar as vrea sa va intreb daca va fi posibel casa ma ajutati cu ceva banii ca mii foarte greu cit sar putea de putin varog mult asteptam din suflet daca puteti sa ne ajutati nu cerem mult dar sa avem cu ce sa ne intretinem ca mii foarte greu trebuie platit gazda si trebuie de mincare apoi scoala si nu avem de unde lua varog mult sami acordati un sprijin
  14. 2014.11.25 16:34 Alex
    Sașoc neurtru si cu coada intre vine poți umbla tu,dar nu un neam întreg..Suntem un popor liber și demn ,si soarta ne-o hotărîm fara Putină, în SIBERIA a 2-a oară la"dobrovolinoe peresilenie sau zaselenie" nu ne ducem cum scrie ambasada rusă la ei pe sait,și nici război nu dorim,da ăștea de alde voi care-s cu putinca nau decît s-o ștergeți la poselenie laSibiri sau Camciatca sa va aibă ei acolo.....
  15. 2014.11.26 01:21 Vasile
    Lenin e un copil pe lîngă titanul gîndirii europolitice, Plahotniuk. Pardon, Mikiduță Plahotniuk.
  16. 2014.11.26 13:21 sergiu
    mdam cata lume prost informata, artistul acesta care nu face decat sa mai fure ce a mai ramas in tara asta si sa fie venerat de lume, cum se intampla asta ? nu vedeti pe cate bunuri a pus deja mana omul acesta prin furt direct si tot felul de scheme fraduloase prin corupere de justitie etc ? normal ca daca urmariti doar televiziunile detinute de el, fapt care la fel contravine legii o sa ramaneti cu ochii in ceata, omul care lasa tara asta cu fundul gol voi ce serios oameni buni ? nu ca as spune ca alti debili gen dodon usatii,etc sunt mai de treaba, dar omul acesta pina acuma a fost la conducere si el a continuat si mai mult sa fure, am mai auzit lume care e cu ochii in ceatza dupa usatii dupa concertele lui, tehnica folosite si de plahatniuc cand a intrat in politica, chiar si atunci trebuia sa fii prost tare ca sa vezi pe fatza cum omul baga 3 concerte doar in chisinau, doar ca sa ajunga la putere, serios ? or comentariile dulci la adresa lui sunt in realitate slugile special platite care sa ii faca imaginea mai ok ?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.