Politică

​VICTORIA FORŢELOR PROEUROPENE ÎN MOLDOVA CORESPUNDE INTERESELOR UCRAINEI, IAR TRANSNISTRIA LE PUNE ÎN PERICOL - OPINIE

04 decembrie, 2014

Rezultatele alegerilor din Moldova reflectă adevăratul raport politic din republică şi preferinţele cetăţenilor, consideră directorul Filialei din Odesa a Institutului Naţional de Cercetări Strategice din Ucraina, Artiom Filipenco.

El a amintit într-un interviu pentru presa locală, citat de „INFOTAG”, că Moldova, de rând cu Ucraina şi Georgia, a semnat Acordul de Asociere cu UE, dar în ţară încă sunt preferinţele proruse.

„Pentru aceasta există o serie de cauze. Moldova în URSS a trăit estul de bine, actuala situaţie a celei mai sărace ţări din Europa este un contrast brusc cu trecutul, ceea ce provoacă nostalgie în rândul cetăţenilor de anumită vârstă”, a spus expertul.

El a amintit că până la 700 mii de cetăţeni ai Moldovei lucrează peste hotare, din ei circa 500 mii în FR, iar producătorii sunt legaţi de piaţa rusă şi sancţiunile economice ale Moscovei au lovit serios în ei.

„Guvernarea partidelor proeuropene deseori a dezamăgit cetăţenii Moldovei. În pofida succeselor din politica externă – semnarea AA şi introducerea regimului fără vize cu UE, situaţia din RM rămâne extrem de dificilă. Lipsa reformelor şi îmbunătăţirilor din economie şi mediul social, scandalurile corupte cu implicarea oligarhilor locali, nu au fost în beneficiul politicienilor proeuropeni”, consideră Filipenco, explicând rezultatul surprinzător (20,5%) a Partidului Socialiştilor printr-o propagandă rusească activă şi retragerea unui alt concurent prorus – Patria.

Politologul este convins că în actualele condiţii Moldova, orientată spre vest, este aliatul Ucrainei.

„Posibil consolidarea cooperării celor trei state care au semnat AA cu UE – Ucraina, Georgia şi Moldova, în domeniul securităţii şi contraacţionare presiunilor ruseşti. Iar rezolvarea problemei transnistrene are acum pentru Kiev o nouă semnificaţie. Transnistria autoproclamată este un pericol pentru Ucraina. n Transnistria este dislocat un contingent militar rusesc mic, dar apt de luptă. De pe teritoriul Transnistriei se desfăşoară intens activitate de inteligenţă împotriva Ucrainei. Foşti angajaţi ai KGB din RMN au participat activ la anexarea Crimeii, şi crearea organizaţiilor teroriste RPD şi RPL”, a spus expertul.

Potrivit spuselor sale, este cunoscut planul Kremlinului de a forma un brâu de „state” autoproclamate de la Harkov până la Tiraspol.

„El deocamdată nu a fost realizat, ceea ce nu exclude încercări pe viitor ale Rusiei de a destabiliza situaţia din sudul Ucrainei şi din Moldova. Kiev, având pe teritoriul său enclave separatiste, trebuie să ia o poziţie mai dură în privinţa autoproclamatei RMN”, a subliniat Filipenco.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.12.04 17:05 Irina
    Nu cred ca expertul are dreptate... Nici un caz!
  2. 2014.12.04 19:45 Ilies
    Eu nu cred ce spune expertul din Odesa...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.