Politică

​PLDM, PDM ŞI PL VOR ANUNŢA VINERI DESPRE CREAREA COALIŢIEI DE GUVERNARE

23 ianuarie, 2015

PLDM, PDM şi PL au convenit vineri asupra constituirii coaliţiei proeuropene, a relatat corespondentului „INFOTAG” o sursă apropiată grupului de negociatori din partea celor trei partide.

„După şedinţa de joi, 22 ianuarie, a Parlamentului, s-a reluat dialogul negociatorilor din partea PLDM, PDM şi PL. Negocierile liderilor partidului, care au încetat joi, vor avea loc vineri pe fundalul lipsei de timp. Există probabilitatea că divergenţele vor fi depăşite şi până la începerea şedinţei Parlamentului, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu vor atinge o înţelegere privind constituirea coaliţiei proeuropene”, a spus sursa agenţiei.

Interlocutorul agenţiei apreciază probabilitatea creării coaliţiei la şedinţa de vineri ca 75 la 25. În opinia sa la atingerea compromisului va contribui disponibilitatea PDM de a ceda PL funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. În schimb liberalii vor accepta poziţia PDM şi PLDM şi nu vor insista asupra partajării pe principiul politic a funcţiei de Preşedinte şi depolitizarea imediată a funcţiei de Procuror General, rezolvând aceste subiecte prin crearea comisiilor speciale, care vor elabora variante ale soluţiilor în decurs de şase luni.

„Acest fa permite crearea coaliţiei de guvernare, dar nu va rezolva toate problemele. Nu este exclus că vor avea loc consultări în privinţa partajării funcţiei de preşedinte al Parlamentului şi Prim-ministru, deoarece PLDM, care deţine dreptul de a alege primul una din funcţii, tinde să desemneze un candidat pentru speaker, nu Premier”, a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit spuselor sale, aceasta se datorează faptului că în ajun PDM intenţiona să-l desemneze la postul de preşedinte al Parlamentului pe Vladimir Plahotniuc, nu pe Igor Corman sau Andrian Candu.

„În asemenea condiţii PLDM a considerat că ar fi mai bine să ia postul de speaker al Parlamentului. Criza economică se agravează, de aceea postul de Premier presupune riscuri serioase pentru partid. În plus, liderul PLDM, Vlad Filat, de la bun început nu a pledat pentru postul de Prim-ministru, pentru care urma să fie desemnat Iurie Leancă”, a menţionat sursa, adăugând că în esenţă „vineri negocierile urmează să fie desfăşurate în baza înţelegerilor revizuite anterior”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.01.23 13:39 Efim
    Nu cred... si gata!
  2. 2015.01.23 13:41 Simionel
    PDM trebue sa cedeze si Lupu trebue sa intalege chestea asta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.