Politică

​ŞEFUL CNA: REZULTATELE INVESTIGAŢIEI KROLL NU CORESPUND AŞTEPTĂRILOR

08 mai, 2015

Raportul agenţiei Kroll cu privire la furturile de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank mai mult aminteşte beletristică, care a creat isterie în societate, iar datele indicate în document nu au oferit nimic nou din ceea ce nu ştie deja Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Astfel a opinat joi seara, la şedinţa Parlamentului, şeful centrului, Viorel Chetraru.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a spus că rezultatele investigaţiei Kroll nu corespund aşteptărilor, iar CNA ştie mai multe decât este indicat în documentul companiei internaţionale.

„Procurorii trebuie să iniţieze dosare penale conform dovezilor, nu sub presiunea străzii. CNA a înaintat în judecată circa 500 dosare penale pentru corupţie în rândurile funcţionarilor, dar doar 26 dintre aceştia au fost condamnaţi la închisoare. Problema constă în lipsa dialogului între organele de stat. Competenţele CNA şi pârghiile de influenţă sunt departe de perfecţiune, ceea ce nu permite îndeplinirea obligaţiunilor la nivelul cuvenit”, consideră Chetraru.

Potrivit spuselor sale, banii furaţi din bănci sunt în ţară şi pentru returnarea acestora este necesară consolidarea forţelor tuturor structurilor de stat: începând de la cei ce au iniţiat evenimentele din sectorul bancar şi terminând cu cei ce au luat deciziile finale.

„Noi avem nevoie de procurori care se vor supune CNA şi judecătoriilor, care vor duce la sfârşit fiecare dosar. Problema constă în faptul că unele bunuri lăsate gaj la obţinerea creditelor neperformante, au fost vândute la preţ de 20-30% din costul lor real. Cumpărătorii sunt şi unii demnitari. La baza acestor tranzacţii stau înţelegerile cu reprezentanţii băncilor”, este convins şeful CNA.

Deputatul PLDM, Maria Ciobanu, l-a întrebat pe Chetraru, dacă trebuie de demis Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, care a semnat un contract de 300 mii euro cu Kroll, atunci când CNA dispunea de mai multă informaţie, la ce funcţionarul a răspuns că nu ţine de competenţa sa să evalueze acţiunile BNM.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.05.08 16:32 Sorina
    Generalu Chetraru este bravo!
  2. 2015.05.08 16:33 Alena
    Frumos si destept, bravo!!!
  3. 2015.05.08 16:35 Alex
    Centru asteapta numai comanda - Fas de la dl PVG.
  4. 2015.05.08 16:37 Slava
    El nu degeaba sta la CNA!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.