Politică

​UN MEMBRU CSM DESCHIDE PARANTEZELE DESPRE CAZUL JUDECĂTOAREI MANOLE: SUSPICIUNI DE LEGĂTURI CU PLATFORMA DA ȘI CHIAR CORUPȚIE

04 iunie, 2016

Curtea Supremă de Justiție a stabilit că hotărârea magistratei Domnica Manole în privința referendumului Platformei DA a fost una ilegală, astfel că există bănuieli rezonabile în privința faptului că acea hotărâre ar fi fost adoptată cu rea credință, fiind influențată de Platforma DA sau în urma unui act de corupție, a declarat vineri seara la Pro TV membrul Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț.

El a precizat că CSM a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale a judecătoarei în baza unor bănuieli rezonabile și a hotărârii CSJ. "Pentru mine au apărut bănuieli rezonabile că a fost influențată de cineva, a fost rea intenție la adoptarea ei? Fie că a fost influențată de Platforma DA, sau de alți participanți la colectarea semnăturilor, sau din contra, din partea Domnicăi Manole este o răzbunare pentru că nu a fost promovată de trei ori la funcția de judecător la CSJ, sau a fost coruptă. La acaestă rea intenție nu am răspuns și pentru a exclude orice bănuială trebuie organizată și petrecută urmărirea penală penală", a declarat el.

Teodor Cârnaț a menționat că și în recomandările Consiliului Europei se menționează că judecătorii pot fi trași la răspundere pentru interpăretarea legii dacă au făcut-o cu rea voință.

Iar procurorul interimar Eduard Harujen care a avut o intervenție în direct a explicat că sesizarea în privința Domnicăi Manole a fost depusă de președintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan, care a insistat că hotărârea acesteia a fost emisă cu rea credință, adică vădit ilegal. În plus, acest lucru a fost confoirmat și de CSJ, dar, de asemenea, Inspecția jusdiciară a stabilit că hotărârea a fost emisă cu încălcarea normelor de drept.

"Dacă hotărârea ilegală se adoptă cu rea intenție este o încălcare a Codului penal", a precizat Harunjen.

Amintim că la 14 aprilie Domnica Manole a obligat Comisia Electorală Centrală să adopte o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului republican constituţional pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova, asta chiar dacă Legea supremă prevede anumite condiții pentru inișțierea referendumului care nu au fost întrunite de inițiatori.

Domnica Manole a fost susținută activ de Platforma DA, care o consideră un exemplu de moralitate, însă în ultimii ani aceasta a fost implicată în mai multe scandaluri legate de activitatea sa. În anul 2008 Pro TV a înregistrat o discuție, în spatele ușii întredeschise a biroului judecătoarei Manole atunci când ea discuta cu preşedintele de atunci al Consiliului Municipal, Eduard Muşuc, şi-i dădea sfaturi acestuia cu privire la un proces în care politicianul era implicat. Acest lucru este interzis de lege. Peste jumătate de an, CSM i-a aplicat cea mai mică pedeapsă posibilă - avertizarea.

Domnica Manole avea în 2013 cea mai bogată colecție de mașini, printre judecători – 11. Asta chiar dacă avea un salariu de câteva mii de lei. Judecătoarea Manole a intrat în vizorul presei și un an mai târziu, când într-o investigație realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice se menționa că aceasta a emis o hotărâre în favoarea unei companii de construcții care a obținut un teren de construcții de la autoritățile locale pentru bani de nimic.

Domnica Manole este vinovată și de cel puțin două condamnări ale Republicii Moldova la CEDO. Din cauza acestor condamnări, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite despăgubiri din buzunarele cetățenilor de peste 50 de mii de euro.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2016.06.04 11:24 Inghiborta
    Si cui trebue astazi asta "deschiderea parantezei"?
  2. 2016.06.04 11:25 Gabriel
    Nu acuma a fost momentul cel mai potrivit, asa ghindesc eu.
  3. 2016.06.04 11:26 Filimon
    Asta face un efort mare pentru Platforma DA si personal dl Nastase.
  4. 2016.06.04 17:09 Vlad
    Ciu trebue si scandalul intre judacatori?
  5. 2016.06.04 17:12 Pablo
    Ceva aici nu este clar pin la capat...
  6. 2016.06.07 13:42 pavel
    Oi, ce santimpla!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.