Politică

​FILIP: AM REUŞIT SĂ EVITĂM UN COLAPS BUGETAR; PENSIILE ŞI SALARIILE AU FOST MAJORATE, TARIFELE REDUSE

27 iulie, 2016

În doar jumătate de an de activitate guvernul a reușit majorarea pensiilor, salariilor și a veniturilor bugetare, s-a ajuns la o înțelegere cu FMI, PIB-ul a crescut, iar mai multe tarife au fost reduse, a declarat premierul Pavel Filip ca răspuns la moțiunea de cenzură împotriva guvernului.

„Una din preocupările noastre a fost să reechilibrăm economic țara. Am reușim să evităm un colaps bugetar. PIB a crescut cu 0,8%. Prognoza FMI indică o creștere economică de 0,5% în anul curent. Am reușit nu doar să plătim pensiile și salariile dar și să facem anumite majorări”, a declarat Pavel Filip. El a amintit că socialiștii spuneau că nu vor fi achitate pensiile. „Probabil nu vedeau soluții așa cum nu văd nici în prezent”, a mai spus Filip.

Totodată, el a amintit că în martie guvernul și-a asumat în fața UE o foaie de parcurs cu reformele prioritare. Acum este îndeplinită 85%, iar până la sfârșitul acestei luni va fi îndeplinită integral.

De asemenea, Pavel Filip a menționat că pensiile au fost indexate cu 10%, salariul minim a crescut de la 1900 de lei la 2100, iar cei care beneficiază de aceste majorări le apreciază, chiar dacă pensiile și salariile sunt în continuare mici. Pavel Filip a mai menționat că de la1 iulie salariile medicilor au fost majorare cu 20%, iar de la 1 septembrie salariile angajaților din învățământ vor crește cu 8,6%.

Odată cu majorarea salariilor au fost reduse tarifele și costurile unor servicii. Astfel tarifele la energia electrică și la gaz au fost reduse cu câte 11%, prețurile la medicamente s-au redus cu până la 14% și a fost majorat numărul serviciilor achitate din contul poliței de asigurare, a fost introdusă pâinea socială.

Totodată veniturile colectate de fisc și vamă au crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an.

De asemenea, premierul s-a referit la măsurile în favoarea mediului de afaceri menționând în acest sens moratoriul asupra controalelor și reforma organelor de control. „Rezultatul cu care vom veni va fi un important pas înainte în acest domeniu. Am redus cu 25% numărul actelor permisive și avem ambiția să mai tăiem încă 25%”, a dat asigurări Pavel Filip.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.