Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI A SALUTAT DECIZIA CCM PRIVIND REVENIREA LA ALEGERILE DIRECTE ALE PREŞEDINTELUI

29 iulie, 2016

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a salutat decizia Curţii Constituţionale (CCM) privind revenirea la alegerile directe ale Preşedintelui. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta spicherul a vorbit în discursul său de la şedinţa solemnă cu prilejul Zilei Constituţiei.

Parlamentarul a menţionat că în 22 de ani au fost modificate circa 40 de norme constituţionale, iar cea mai substanţială reformă a fost cea din 20 iulie 2000, când Moldova a devenit republică parlamentară.

„Cu regret, în urma acestei reforme au apărut şi crize politice. De trei ori Parlamentul a fost dizolvat din motiv că nu a putut alege Preşedintele, iar referendumul constituţional pentru modificarea acestei norme din Constituţie a fost declarat invalid. Curtea Constituţională a rupt acest cerc vicios, returnând cetăţenilor dreptul de a alege Preşedintele”, a menţionat dl Candu.

Spicherul a subliniat că trebuie trase concluzii, în special în anul curent, când sunt serbaţi şi 25 de ani de la proclamarea independenţei.

„Trebuie să mergem înainte şi nu pur şi simplu, ci cu lecţiile învăţate. Avem nevoie de consens şi stabilitate, pentru a realiza reforme şi a obţine progres”, a subliniat spicherul.

În discursurile lor, preşedintele Parlamentului şi Prim-ministrul au menţionat realizările obţinute în ceea ce priveşte promovarea normelor democratice prevăzute în Constituţie, subliniind că o garanţie în acest proces este integrarea europeană.

„Noi ne-am asumat obligaţii faţă de cetăţeni şi partenerii externi. Noi avem nevoie de consens şi stabilitate pentru a urma această cale”, a spus Candu.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că după investirea Guvernului, în ianuarie, „în ţară a apărut consens şi stabilitate”.

„Noi trebuie să preţuim aceasta. Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale întotdeauna trebuie respectate, nu doar atunci când este avantajos. CCM uneori forţează politicienii să nu depăşească limitele legii”, a subliniat Premierul.

Vorbind despre Constituţie şi integrarea europeană, şeful Guvernului a spus că „Constituţia este dovada naşterii democraţiei noastre, a pluralismului politic, valorilor democratice”.

„Dacă este aşa, atunci următorul pas pentru ţara noastră trebuie să devină obţinerea paşaportului european”, a subliniat dl Filip.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că „Constituţia este un organism viu, care întotdeauna trebuie să corespundă realităţilor actuale şi să privească în viitor”.

El a îndemnat „mai des să fie celebrată Constituţia. Anual să fie organizate asemenea evenimente deoarece cetăţenii au nevoie de semnale pozitive, trebuie întărită credinţa lor în stat şi în institutele acestuia”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.