Politică

BILANȚUL VIZITEI LUI FILIP LA SESIUNE ADUNĂRII GENERALE ONU. CU CINE S-A ÎNTÂLNIT PREMIERUL ÎN AFARĂ DE NULAND, MOGHERINI ȘI TASK

24 septembrie, 2016

Vizita prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), din perioada 19-23 septembrie, încheiată cu un discurs al premierului de la tribuna ONU, a fost încărcată de întrevederi cu oficiali importanți la nivel mondial. Filip a avut întâlniri cu Adjunctul Secretarului de Stat SUA, Victoria Nuland, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini etc.

În cadrul întrevederii lui Pavel FIlip cu Victoria Nuland, oficialul american a apreciat munca depusă de Guvern. „Felicit Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă de curaj. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a declarat Victoria Nuland. În același timp, la întâlnirea cu Federica Mogherini, Filip a informat despre îndeplinirea a peste 90% din prevederile incluse în Foaia de parcurs privind agenda de reforme și eforturile depuse pentru punerea în aplicare a acestui document, iar oficialul european a îndemnat Guvernul de la Chișinău să continue agenda de reforme.Totodată, premierul R. Moldova a primit asigurări de Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că UE va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și în realizarea aspirațiilor sale europene. Task a încurajat autoritățile de la Chișinău să avanseze în implementarea reformelor, inclusiv în sectorul bancar, pentru a întoarce încrederea partenerilor străini, dar și a cetățenilor în instituțiile statului.

De asemenea, Filip a avut întrevederi cu Preşedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, cu Preşedintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev, cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, dar și cu premierul român, Dacian Cioloș, cu premierul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili și cu premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel

Totodată, FIlip s-a mai întâlnit cu sub-secretarul pentru diplomaţie publică şi afaceri publice al Departamentului de Stat, Richard Stengel și cu administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Helen Clark.

De exemplu în cadrul întâlnii cu premierul român, Dacian Cioloș, Pavel Filip a exprimat aprecierea autorităților de la Chișinău pentru susținerea consecventă de către Guvernul României a parcursului european al Republicii Moldova și realizarea reformelor structurale necesare pentru modernizareaţării. În particular, Premierul Pavel Filip a vorbit despre agenda de reforme prioritare, care urmează să fie implementate în Republica Moldova. Între acestea, reforma Guvernului, a administrației locale, administrativ-teritorială și a sistemului de pensii. Premierul Dacian Cioloș a încurajat autoritățile de la Chișinău să continuie reformele și să le comunice transparent, explicând populatiei necesitatea și viitoarele beneficii ale acestora.

Vineri seara Pavel FIlip a ținut un discurs de la tribuna ONU în care accentuat atașamentul Republicii Moldova pentru valorile europene și intenția hotărâtă a Guvernului de a continua reformele democratice inițiate precum și angajamentele realizării principiilor și obiectivelor consacrate în carta ONU. Totodată, premierul a condamnat staționarea trupelor ruse în stânga Nistrului și a îndemnat Organizația Națiunilor Unite să se implice mai mult în soluționarea unor conflicte precum cel transnistrean.

Commentarii [ 8 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.25 11:03 Ignat
    Bravo dl Filip, ati facut munca enorme.
  2. 2016.09.25 11:07 David
    Este normal ca avem prim-ministru PREVIZIBIL si puternic...
  3. 2016.09.25 11:11 Stivan
    Acuma Nuland stie ca in Moldova la puterea satu oamenii serioz si cu experienta< daca ceva ei pot sa fi schimbat nu prin violenta dar prin consensus cu domnosoara Maia Sandu.
  4. 2016.09.25 11:13 Svetlana
    Dit toate peuncte de vedere dl Filip este bun, nu, foarte si foartge bun prim-ministru pentru majiritatea oamenii care doresc stabilitatea in Moldova se dezvoltarea statului moldovenesc!!!
  5. 2016.09.25 11:14 Andrei
    Eu pun nota zece cu plus la dl Filip, bravo!
  6. 2016.09.25 12:52 Анжела
    Я так считаю. что все нормальтные люди поенимают реальное и истинное значение премьтерства Филипа для Молдовы. Пусть вспомнят декабрь 2014 года или январь 2015 года - сплошная тьма и никакого ПРОСВЕТА. А теперь хоть какая-ир перспектива вырисовывается до 2019 года, пока мы будем с МВФ.
  7. 2016.09.25 12:53 Клавдия
    Я тоже согласна с тезисом о том, что Филип - это наше все сегодня, а для завтра мы придумаем что-то другое, но уже без ВГП.
  8. 2016.09.25 12:58 Stanislav
    Pentri mine este principal ca dl Filip tinne o distanta intre dinsu si dl Plahotniuc, asta si corect, si asteptat si dorit din partea sicietatie.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.