Politică

​PRIM-MINISTRUL CONSIDERĂ CĂ MOLDOVA A REVENIT LA UN RITM NORMAL ÎN RELAŢIILE CU UNIUNEA EUROPEANĂ

29 noiembrie, 2016

Prim-ministrul Pavel Filip consideră că „Republica Moldova a revenit la un ritm normal în relaţiile cu Uniunea Europeană”. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta el a declarat luni în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Potrivit comunicatului, întrevederea a vizat situația politică din Republica Moldova și prioritățile de reformă în contextul agendei europene.

„Este necesară și în continuare o maximă mobilizare pentru asigurarea implementării eficiente a Acordului de Asociere”, a menţionat Filip.

La rândul său, Donald Tusk a apreciat rezultatele obținute de autoritățile RM în realizarea angajamentelor asumate și voința fermă de a atinge obiectivele stabilite.

„Atâta timp cât Republica Moldova rămâne interesată de promovarea reformelor, puteți conta pe susținerea mea personală și cea a instituțiilor europene”, a declarat Tusk.

În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a declarat că „Uniunea Europeană apreciază efortul depus de autorităţile Moldovei pentru consolidarea capacităților energetice ale ţării și susţine în continuare modernizarea sectorului energetic al republicii”.

Premierul a apreciat suportul oferit de Uniunea Europeană în realizarea obiectivului de interconectare a Republicii Moldova la rețelele europene de transportare a resurselor de gaz şi de electricitate. El a menționat că Guvernul acordă o atenție deosebită asigurării securității energetice a republicii, implementării proiectelor de eficienţă energetică, precum şi valorificării surselor regenerabile de energie.

Oficialii au menționat oportunitatea consolidării securităţii energetice a Republicii Moldova prin integrarea în piaţa energetică comunitară. În acest sens au fost remarcate progresele înregistrate de autorităţile de la Chişinău în ajustarea cadrului legal la reglementările şi practicile UE. Cu titlu aparte a fost menţionată importanţa adoptării în lectură finală a noii legi a energeticii, în strictă conformitate cu recomandările Comunităţii Energetice, care vin să transpună pachetul III energetic și să consolideze independenţa Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Totodată, a fost reiterată importanţa extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni către Chişinău.

În cadrul vizitei la Bruxelles, premierul Pavel Filip s-a întâlnit luni şi cu comisarul european pentru moneda euro şi dialog social, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Principalul subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat situaţia economică din Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare ulterior încheierii Acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi modul în care realizarea acestei etape importante va impulsiona cooperarea cu UE pe anumite domenii.

„Pe lângă acţiunile deja întreprinse, autorităţile de la Chişinău urmează să promoveze un program amplu şi mai complex de reforme în scopul consolidării guvernanței economice și a transparenței, precum și pentru reducerea riscurilor existente”, a remarcat Filip, prezentând măsurile planificate în vederea restabilirii capacităţii bugetului de a sprijini implementarea obiectivelor de dezvoltare și sociale, asigurând totodată sustenabilitatea datoriei de stat.

Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea UE de a susţine aceste reforme, inclusiv prin oferirea unui program amplu de asistenţă macro-financiară în cazul în care va fi solicitată de Republica Moldova. Asistenţa respectivă se oferă ca măsură excepţională în vederea susţinerii balanţei de plăţi şi prevede, atât o componentă de grant, cât şi una de împrumut.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.11.29 10:08 Viorel
    Bravo, dl Filip pentru contacte cu UE.
  2. 2016.11.29 10:11 Liza
    Toliko odnimi jestami ruk skoliko smog obieasniti nas Filip...
  3. 2016.11.29 12:17 Alex
    Macar cu virbe stam bine cu UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.