Politică

​EDUARD HARUNJEN A DEVENIT CÂŞTIGĂTORUL CONCURSULUI PRIVIND SUPLINIREA FUNCȚIEI DE PROCUROR GENERAL

08 decembrie, 2016

Procurorul general interimar Eduard Harunjen a devenit câştigătorul concursului privind suplinirea acestei funcții. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat pentru jurnalişti președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roşioru, în urma desfăşurării concursului public.

El a spus că dintre cei şase candidaţi, Eduard Harunjen, care asigură interimatul funcţiei de procuror general începând cu 1 martie, a obţinut cel mai mare punctaj în baza interviului, a examenului în scris şi a testului la poligraf. Miercuri a avut loc ultima etapă a concursului, cea a interviului, care a durat mai mult de cinci ore.

„Candidatura lui Eduard Harunjen va fi propusă spre aprobare Preşedintelui RM. Rezultatele finale ale concursului, cu indicarea punctajului, vor fi publicate în decurs de 24 de ore pe site-ul Procuraturii Generale. Aceste concurs este o premieră pentru Moldova şi CSP, însă presupun că a fost unul reuşit”, a menţionat Roşioru.

La rândul său, Harunjen a declarat jurnaliştilor că, dacă va fi numit în funcţia de procuror general, intenţionează să finalizeze reforma procuraturii şi să implementeze pe deplin legea cu privire la procuratură.

„Dacă preşedintele va numi candidatura mea, voi face tot posibilul pentru a readuce încrederea cetăţenilor în organele procuraturii şi pentru a ridica nivelul de profesionalism al procurorilor. Voi face tot posibilul pentru a asigura independenţa reală a organelor procuraturii, precum şi să duc la bun sfârşit investigaţiile în dosarele de rezonanță. Toate acestea trebuie să contribuie la schimbarea lucrurilor în ţară” a declarat candidatul la funcţia de procuror general.

El a anunţat despre necesitatea schimbării de cadre la procuratură, inclusive prin demiterea unor procurori şi atragerea tinerilor specialişti. Harunjen s-a abţinut să comenteze declaraţiile socialiştilor precum că nu vor recunoaşte rezultatele concursului de selectare a candidatului la funcţia de procuror general.

„Noi am făcut totul pentru a asigura implementarea legii. A mai rămas un pas – numirea procurorului general. Vedem că politicienii vor să-şi menţină influenţa asupra procuraturii. De ei depinde dacă vom reuşi noi toţi să scoatem procuratura de sub controlul politicienilor”, a subliniat Harunjen.

Eduard Harunjen are 44 de ani. S-a născut în oraşul Cupcini, raionul Edineţ. În 1994 a absolvit Facultatea de drept de la Universitatea de Stat din Moldova. Tot din acelaşi an și-a început cariera, fiind angajat în calitate de anchetator la Comisariatul de Poliţie al sectorului Centru din Chișinău. Ulterior, a fost angajat în diverse funcții în cadrul Procuraturii, de la procuror de secţie până la prim-adjunct al procurorului general.

La sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul i-a oferit Preşedintelui dreptul de a numi procurorul general. Acest lucru este prevăzut de modificările la Constituţie. Potrivit noilor prevederi, şeful statului va numi procurorul general la propunerea CSP pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Prevederile precedente ale Constituţiei stipulau că procurorul general este numit de Parlament la propunerea preşedintelui Legislativului pe un termen de cinci ani.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.08 12:47 Stas
    El este membru sistemei...
  2. 2016.12.08 12:57 ELENA
    El este foarte stimat, are experienta si reputatie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.