Politică

​ŞEFUL MAEIE, ANDREI GALBUR, A DISCUTAT CU OMOLOGII SĂI STRĂINI RELAŢIILE BILATERALE

09 decembrie, 2016

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, perspectivele cooperării bilaterale.

Surse din cadrul MAEIE au relatat pentru INFOTAG că întrevederea a avut loc în marja reuniunii Consiliului ministerial al OSCE, la Hamburg.

Interlocutorii au accentuat necesitatea promovării dialogului politic bilateral în vederea identificării unor soluţii reciproc acceptabile pentru relansarea relaţiilor în domeniile prioritare de dezvoltare a acestora. Oficialii au evidenţiat impulsionarea, pe parcursul anului curent, a dialogului politic, desfăşurarea şedinţei a 14-a a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, precum şi organizarea a două runde de consultări interministeriale.

Miniştrii au efectuat un schimb de opinii cu privire la procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

De asemenea, Galbur a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Austria, Sebastian Kurz. Şeful MAEIE a salutat preluarea, în 2017, de către Austria a Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE. Demnitarul moldovean a menţionat importanţa subiectului de reglementare a conflictului transnistrean şi a apreciat suportul autorităţilor austriece prin intermediul programelor de susţinere a măsurilor de întărire a încrederii și a cooperării între cele două maluri ale Nistrului. El l-a invitat pe omologul austriac să efectueze o vizită în Moldova.

La întrevederea cu şeful MAE al Slovaciei, Miroslav Lajсаk, a fost discutat stadiul actual al relațiilor moldo-slovace, precum şi cooperarea în cadrul Grupului Visegrad şi proiectele bilaterale în domeniul asistenţei pentru dezvoltare din partea Slovaciei.

Tot în marja reuniunii de la Hamburg, Andrei Galbur a avut o întrevedere cu omologul său român, Lazăr Comănescu, cu care a discutat agenda europeană de reforme a Republicii Moldova. Cei doi miniştri au reiterat interesul reciproc în intensificarea dialogului politic şi transpunerea în practică a înţelegerilor convenite în cadrul şedinţei a 9-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică, care a avut loc recent la Chişinău.

Comănescu a reiterat disponibilitatea României de a sprijini în continuare promovarea reformelor iniţiate de Chişinău.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.