Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ DIFERENDUL TRANSNISTREAN AR PUTEA FI REGLEMENTAT POLITIC ÎN DECURS DE DOI-TREI ANI (VIDEO)

17 ianuarie, 2017

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că diferendul transnistrean ar putea fi reglementat pe cale politică în decurs de doi-trei ani. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa rusă, despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul întrevederii cu preşedinta Consiliului Federaţiei al Rusiei, Valentina Matvienko.

„Spre regret, la începutul anilor 2000, noi am ratat o dată posibilitatea să soluţionăm această problemă (în anul 2003, Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a refuzat să semneze Memorandumul Kozak, care prevedea soluţionarea problemei transnistrene prin federalizarea Moldovei – „I.”). Considerăm că în situaţia geopolitică actuală se conturează o nouă oportunitate pentru ca această problemă să fie soluţionată, pentru ca în următorii ani, sper că în doi-trei vom obţine reglementarea politică a conflictului transnistrean”, a declarat Dodon.

El a subliniat că ultimii şapte ani „nu au fost cea mai bună perioadă în istoria relaţiilor între Moldova şi Rusia”.

„Sperăm la un dialog constructiv, suntem pragmatici şi înţelegem că avem şansa reală să soluţionăm sau să începem să soluţionăm unele probleme. Înţelegem realitățile geopolitice la etapa actuală, înţelegem că sunt aplicate acorduri pe care Moldova le-a semnat cu UE şi considerăm că au fost semnate în grabă, în 2014, şi optăm pentru noi acorduri”, a evidenţiat Igor Dodon.

În cadrul întrevederii, el a declarat că Moldova pledează pentru parteneriatul strategic cu Rusia.

„Prin alegerea lor, cetăţenii Moldovei au arătat că pledează pentru parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Alegerea pe care au făcut-o anul trecut confirmă încă o dată că majoritatea cetăţenilor nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat în relaţiile noastre bilaterale în ultimii şapte ani”, a declarat Dodon.

Potrivit comunicatelor, el şi-a exprimat speranţa că „în cadrul vizitei sale la Moscova va fi discutată cooperarea celor două ţări în domeniul comerţului, reglementarea situaţiei în autoproclamata RMN şi problemele de migraţiune”.

Video

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.17 17:56 Mihai
    In afara de probleme migrantii in Rusia ce putem sa mai asteptam?
  2. 2017.01.17 18:01 Ileana
    Dl Dodon demonstreaza ca este fericit. De ce? Ce noi avem posibilitate sa exp[ortam ceva in Rusia?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.