Politică

​SUA ESTE UN PARTENER STRATEGIC AL MOLDOVEI - PREMIERUL PAVEL FILIP

20 februarie, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că "SUA este un partener strategic al Republicii Moldova". Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta el a declarat vineri, la întrevederea cu Ambasadorul SUA în RM, James Pettit.

"SUA este un partener strategic al Republicii Moldova, iar sprijinul oferit de Statele Unite este foarte valoros şi important. Suntem recunoscători pentru suportul Dumneavoastră", a spus Filip.

Potrivit lui, "sprijinul SUA şi al UE a fost crucial pentru stabilizarea situaţiei economico-financiare în 2016", iar "cel mai important eveniment al anului trecut este încheierea Acordului cu FMI".

Potrivit comunicatului, Discuţiile de la întrevedere au vizat cadrul actual al relaţiilor bilaterale, anul 2017 fiind unul semnificativ în acest sens, dat fiind marcarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi SUA, şi direcţiile prioritare de colaborare dintre părţi.

Pavel Filip a subliniat că anul 2017 trebuie să devină un an al dezvoltării economice durabile şi al creşterii investiţiilor şi a exprimat angajamentul ferm al autorităţilor de a continua parcursul european al ţării.

"Atât Guvernul, cât şi Parlamentul sunt determinaţi să menţină drept prioritatea numărul unu implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi să continue eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate", a subliniat prim-ministrul.

El s-a referit şi la agenda de reforme prioritare, între care a evidenţiat reforma administraţiei publice centrale,

"Fără a spori capacităţile administraţiei centrale nu vom putea asigura implementarea cu succes a agendei de reforme şi în acest sens avem nevoie de un partener solid", a punctat Pavel Filip

La rândul său, Ambasadorul SUA a încurajat Guvernul să continue eforturile pentru implementarea reformelor, care au drept scop final îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. Diplomatul s-a referit la cooperarea dintre părţi în domeniul economic şi al consolidării democraţiei. El a amintit că în anul trecut Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA au încheiat două Acorduri de asistenţă pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor în sectoarele-cheie şi, respectiv, pentru o guvernare democratică mai eficientă şi mai responsabilă, cu o valoare totală de aproximativ $98,7 mil.

INFOTAG precizează: SUA este un partener strategic al Republicii Moldova. Din 1992, SUA a oferit asistenţă ţării noastre în sumă de peste $1,4 mlrd., inclusiv $45 mil. în anul 2016.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.02.20 10:25 Pavel
    Pina chind tot merge bine.
  2. 2017.02.20 10:27 David
    SUA si dl Pettit tin situatia sub control, totul este bine da in viitor sa fie inca mai bine.r
  3. 2017.02.20 12:13 Petrea
    Pina chind dl Filip sta la guvern in tara sa fie lineste si pace...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.