Politică

​PARTIDUL LIBERAL VA CONTESTA LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ DECRETUL PREŞEDINTELUI PRIVIND DESFĂŞURAREA REFERENDUMULUI

30 martie, 2017

Partidul Liberal (PL) intenţionează să conteste la Curtea Constituțională decretul Preşedintelui privind desfăşurarea referendumului consultativ. Potrivit agenţiei INFOTAG, în declaraţia partidului se menţionează că sesizarea ca fi depusă imediat ce decretul va fi publicat în „Monitorul Oficial”.

Asupra neconstituţionalităţii decretului Preşedintelui a indicat şi deputatul independent Valeriu Ghileţchi. Pe pagina sa de facebook el a menţionat că Preşedintele nu are dreptul să desfăşoare referendum.

„Conform art. 88 din Constituție, „Președintele poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința asupra problemelor de interes național”. Art. 72 însă spune că „organizarea și desfăşurarea referendumului” se reglementează prin lege organică. De aici rezultă că inițierea unui referendum și organizarea lui sunt lucruri diferite”, a menţionat deputatul.

În opinia sa, Preşedintele are dreptul să iniţieze referendum consultativ, iar de desfăşurarea acestuia se ocupă Parlamentul.

„Organizarea și desfășurarea unui referendum necesită cheltuieli publice, adică modificarea bugetului, ceea ce nu poate fi făcut de șeful statului. Altfel spus, fără Parlamentul Republicii Moldova, Președintele nu poate organiza un referendum. Un alt element este obligativitatea avizului Curții Constituționale pentru întrebările ce țin de modificarea Constituției. Din câte se vede, nici acest lucru nu este luat în calcul de Președinte, care ar fi trebuit să ceară mai întâi avizul Curții și apoi să emită decretul”, a subliniat Ghileţchi.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.30 14:41 David
    Ghimpu deja stie rezultat care PL obtina dela CC.
  2. 2017.03.30 14:45 Grigore
    Si Dodon ni stie ca pentru micsorarea deputatilor trebue sa fie schimbata Constitutia, Sigur ca stie. Atunci de ce declara referendum?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.