Politică

PDM CONSIDERĂ CĂ INIŢIATIVA LUI IGOR DODON ESTE UN TRUC POLITIC ŞI VA INSISTA PE SISTEMUL ELECTORAL UNINOMINAL

18 aprilie, 2017

Partidul Democrat (PDM) consideră că iniţiativa Președintelui Igor Dodon cu privire la introducerea sistemului electoral mixt este „un truc politic”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a PDM, care a anunţat că „a luat act” de această propunere.

PDM şi-a exprimat regretul pentru faptul că Președintele Igor Dodon și Partidul Socialiştilor „nu au găsit de cuviință să dialogheze constructiv până acum pe această temă”.

„Au ieșit cu o inițiativă doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate pe acest subiect”, se arată în declaraţie.

În opinia democraţilor, acest „truc politic” al socialiştilor este o încercare de „a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”.

„PDM crede că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament, iar acest lucru a reieșit foarte clar și din consultările publice pe care le-am avut”, se arată în declaraţie, în care se menţionează că timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentară și la care au participat categorii reprezentative ale societății.

Democraţii amintesc că ei au desfăşurat o campanie de informare a populației privind votul uninominal şi că au strâns aproape un milion de semnături în favoarea acestuia. Potrivit documentului, autorii proiectului de lege au operat mai multe modificări în proiectul depus în Parlament și sunt gata să facă și alte completări.

„Suntem deschiși să discutăm inclusiv cu partidele și reprezentanții societății care propun sistemul mixt, să ne expunem argumentele, de ce considerăm că uninominalul e mai potrivit pentru cetățeni. Nu refuzăm dialogul cu nimeni, dimpotrivă, încurajăm să existe unul cât mai deschis și constructiv”, menţionează PDM.

În opinia democraţilor, faptul că unele partide se opun schimbării actualului sistem electoral arată că politicienii nu vor să se reformeze singuri.

„Unii își doresc în continuare să ajungă în Parlament ascunși după liste, să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați. O parte dintre partidele care se opun au chiar în programul lor politic schimbarea sistemului electoral și cetățenii le-au dat votul inclusiv pentru acest lucru. PDM consideră că reforma politică este absolut necesară. Schimbarea sistemului de vot reprezintă doar un început al reformării clasei politice”, subliniază PDM.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.