Politică

​PSRM VA ÎNREGISTRA ÎN PARLAMENT INIŢIATIVA LEGISLATIVĂ A PREŞEDINTELUI PRIVIND SISTEMUL ELECTORAL MIXT

19 aprilie, 2017

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va înregistra miercuri în Parlament iniţiativa legislativă a Preşedintelui privind trecerea la sistemul electoral mixt. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat al PSRM, care marţi seara a desfăşurat şedinţa Consiliului Republican.

Potrivit comunicatului, fracţiunea PSRM a elaborat o inițiativă legislativă în susținerea tuturor propunerilor formulate de Președinte privind sistemul mixt de vot.

„PSRM înregistrează de urgență în Parlament proiectul de lege respectiv și solicită includerea și examinarea inițiativei legislative pe ordinea de zi a ședințelor plenare. În cel mai scurt timp, PSRM va distribui proiectul tuturor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, precum și tuturor organizațiilor internaționale care supraveghează sau participă într-un fel sau altul la monitorizarea procesului electoral din Republica Moldova”, se menţionează în comunicat.

Socialiştii îndeamnă toate organizațiile internaționale, în primul rând, Uniunea Europeană, să influențeze în măsura posibilităților asupra Partidului Democrat ca să renunțe la inițiativa introducerii unui sistem uninominal de vot.

„Introducerea sistemului uninominal de vot va lansa mecanismul de corupere a politicienilor și preluarea completă a puterii de către grupul oligarhic, ceea ce contravine cu bazele democratice ale guvernării și intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Consiliul a susținut intenția șefului statului de a aplica o reformă politică reală, prin trecerea la sistemul mixt de vot”, se arată în document.

Consiliul Republican a confirmat poziția PSRM privind “inadmisibilitatea introducerii sistemului uninominal de vot, care ar fi permis păstrarea puterii a actualei coaliții, în frunte cu Vladimir Plahotniuc”.

„PSRM aduce în atenția tuturor organizațiilor internaționale că în cazul adoptării proiectului inițiat de Plahotniuc și Partidul Democrat privind trecerea la sistemul uninominal de vot, PSRM își rezervă dreptul de a nu participa la următoarele alegeri parlamentare și prin toate căile posibile să blocheze aceste alegeri”, se menţionează în comunicat.

După cum a informat anterior INFOTAG, în ajun, Preşedintele Igor Dodon a propus trecerea la sistemul electoral mixt în Parlament. Potrivit iniţiativei legislative, se propune ca 51 de deputaţi să fie aleşi pe listele de partid, iar 50 – în baza circumscripţiilor uninominale. Din aceste 50 de locuri în Parlament, se propune ca 25 să fie oferite diasporei şi locuitorilor Transnistriei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.04.19 17:06 Eva
    Socialistic fac no U.K. care este convinabil pentru Dodon.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.