Politică

UN REPREZENTANT AL UE A ÎNDEMNAT MOLDOVA SĂ ÎNDEPLINEASCĂ ANGAJAMENTELE DIN ACORDUL DE ASOCIERE

20 aprilie, 2017

Bruxellesul nu este împotriva apropierii Moldovei de Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), însă insistă ca autorităţile de la Chişinău să-şi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. O declaraţie în acest sens a făcut în ajun reprezentantul oficial al Serviciului European de Acţiuni Externe, Nabila Massrali.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa străină, ea a îndemnat autorităţile Moldovei să respecte acordurile comerciale cu UE, în pofida politicii de apropiere cu Moscova, pe care o promovează Preşedintele Igor Dodon.

„Angajamentele asumate în faţa UE în cadrul Acordului de Asociere nu împiedică relaţiile politice şi economice cu alţi parteneri, în special, cu ţările vecine. Dimpotrivă, noi susţinem acest lucru”, a spus reprezentantul Uniunii Europene.

Anterior, Dodon a semnat un Memorandum de colaborare cu UEE şi i-a convins pe preşedinţii statelor membre să ofere Moldovei statut de observator.

„Comisia Europeană a luat cunoștință de decizia UEE de a acorda Moldovei statutul de observator în această organizaţie. Autorităţile Moldovei trebuie să-şi determine relaţiile cu ea. În acelaşi timp, sperăm că Moldova, la fel ca şi alte ţări care şi-au asumat angajamente juridice faţă de UE, va îndeplini Acordul de Asociere şi de Liber Schimb, care sunt în folosul populaţiei Moldovei şi vor îmbunătăţi simţitor viaţa cetăţenilor săi”, a spus

După cum a informat anterior INFOTAG, Igor Dodon consideră că Moldova trebuie să aibă relaţii de prietenie atât cu Vestul, cât şi cu Estul, iar UEE, din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan, este o alternativă la UE şi o piaţă mai avantajoasă de desfacere a producţiei moldoveneşti.

Însă conducerea Parlamentului şi Guvernului a declarat deja că nu vor susţine iniţiativele Preşedintelui de apropiere cu UEE şi nu vor ratifica documentele pe care el le semnează.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.