Politică

VINERI SE ÎMPLINESC 27 DE ANI DE LA ADOPTAREA DECLARAŢIEI DE SUVERANITATE A REPUBLICII MOLDOVA

23 iunie, 2017

Vineri se împlinesc 27 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a Republicii Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, Declaraţia a fost adoptată de Parlament la 23 iunie 1990, când Moldova se afla în componenţa URSS.

În document a fost proclamată supremaţia legilor RSSM asupra celor unionale, a fost instituită noţiunea de cetăţenie moldovenească şi a fost caracterul unitar şi indivizibil al statului. Potrivit Declaraţiei, „purtătorul şi sursa suveranităţii este poporul”.
Stipulat

Parlamentul a hotărât atunci că hotarele Moldovei „pot fi modificate doar cu acordul amiabil între republică şi alt stat suveran, în conformitate cu dorinţa popoarelor, în conformitate cu adevărul istoric şi regulilor acceptate de drept internaţional”

În acelaşi timp, documentul stipulează că „pământul, subsolul acestuia, apele, pădurile şi alte resurse naturale, aflate pe teritoriul Moldovei, precum şi întreg potenţialul economic, tehnico-ştiinţific şi financiar, alte valori de patrimoniu naţional se află în proprietatea exclusivă a republicii şi se folosesc în scopul asigurării necesităţilor materiale şi spirituale ale poporului”.

În Declaraţia de Suveranitate, Moldova se declară „o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii şi securităţii, este implicată direct în procesul de cooperare şi securitate, precum şi în structurile europene”.

Declaraţia de Suveranitate a stat la baza adoptării Declaraţiei de Independenţă, pe 27 august 1991, şi a viitoarei Constituţii, adoptată la 29 iulie 1994.

Vineri, în Parlament, deputatul Partidului Liberal, Ion Apostol, a declarat că „Declaraţia de Suveranitate a devenit fundamentul Declaraţiei de Independenţă şi un pas spre unirea Moldovei cu România, care va avea loc, mai devreme sau mai târziu”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.23 16:01 Fima
    Suveranitatea avem pe hirtie da nu suntem popor suveran!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.