Politică

MAEIE L-A ATENŢIONAT DIN NOU PE AMBASADORU RUS ASUPRA INOPORTUNITĂŢII MANIFESTAŢIILOR PENTRU SERBAREA ANIVERSĂRII OPERAŢIUNII DE MENŢINERE A PĂCII PE NISTRU

27 iulie, 2017

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25-a de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a RM.

Surse din cadrul MAEIE au relatat pentru INFOTAG că Ambasadorului rus i s-a atras atenţia repetat asupra „inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă”, invocându-se în acest sens faptul că „astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse. Or, Chişinăul îşi doreşte ca aceste relaţii să fie prieteneşti, de încredere şi respect reciproc”.

În acelaşi context, au fost invocate şi „numeroasele demersuri ale autorităţilor moldoveneşti privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru, care demult şi-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, având ferma convingere că aceasta va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere favorabile pentru procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean”.

După cum a informat anterior INFOTAG, aceasta este a doua vizită a Ambasadorului rus la MAEIE în decurs de o săptămână. Pe 19 iulie el a fost primit de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, care a menţionat că autorităţile moldoveneşti consideră că „aniversarea încetării conflictului armat de pe Nistru urma să fie marcată în baza unui plan comun de manifestări, or, în lipsa unui astfel de plan, desfăşurarea în mod unilateral a unor atare acţiuni nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”.

Manifestaţiile prilejuite de aniversare vor fi organizate pe 29 iulie, la Bender, de autorităţile autoproclamatei RMN. Cu ocazia acestui eveniment, ei au lansat o medalie jubiliară, au invitat politicieni şi artişti ruşi. La festivităţi şi-a anunţat deja participarea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care intenţiona să vină la Tiraspol cu un avion militar împreună cu un grup de „prieteni ai Transnistriei” şi un grup de artişti, dar autorităţile RM au refuzat acordarea permisiunii de traversare a spațiului aerian al Moldovei și de aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare ale Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol.

La festivităţi planifică să participe şi Preşedintele Moldovei, Igor Dodon.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.07.27 13:19 Изя
    Испортили русским праздник...
  2. 2017.07.27 13:23 david
    To, cito delaet Plahotniuc, esti mesti Putinu, zato cito ne vpustil ego v svoe ocrujenie, scajem, cac dodona, naprimer.
  3. 2017.07.27 13:24 Stas
    Saracu dl Muhametsin, primeste neplaceri fie care zi!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.