Politică

EXPERŢII CONSIDERĂ CĂ INIŢIATIVA PREŞEDINTELUI MOLDOVEI PRIVIND REFERENDUMUL CONSULTATIV ESTE INUTILĂ

27 iulie, 2017

Experţii independenţi consideră că iniţiativa Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, privind desfăşurarea referendumului consultativ este „inutilă şi lipsită de importanţă”.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, fostul reprezentant al Moldovei la OPNU şi OSCE, Alexei Tulbure, a spus că iniţiativa lui Dodon este „lipsită de sens”, iar întrebările propuse spre a fi incluse la referendum sunt „lipsite de sistematizare şi contradictorii în multe privinţe cu promisiunile sale preelectorale”

„Referendumurile inutile înlocuiesc lupta reală cu regimul antidemocratic al regimului oligarhului Vlad Plahotniuc. Igor Dodon a promis să conducă mişcarea protestatară în Moldova, însă a devenit partenerul mai mic al oligarhului”, consideră Tulbure.

Politologul Vitalie Andrievschi, de asemenea, consideră că întrebările puse la referendum nu sunt importante şi actuale pentru Moldova.

„Nu înţeleg ce schimbări vor aduce ele în viaţa politică şi economică a ţării, dacă vor fi acceptate? Presupun că niciuna. Apoi, fiecare din aceste subiecte, afară de unul, conţin momente îndoielnice. De exemplu, anularea legii miliardului. Amintesc că procesul de restituire a banilor este în desfăşurare. Banii sunt recuperaţi din contul celor care i-au furat, precum şi din vânzarea bunurilor băncilor. Nu exclud că din suma totală a banilor furaţi, aproximativ 70% vor fi recuperaţi”, presupune expertul.

Referindu-se la extinderea atribuţiilor Preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului şi iniţierea alegerilor anticipate. Politologul consideră că acest lucru nu este actual în ziua de azi, având în vedere că a mai rămas puţin timp până la alegeri, iar în Constituţie scrie în ce condiţii anume poate fi dizolvat Parlamentul.

Potrivit lui, acordarea acestor prerogative Preşedintelui sporeşte riscul subiectivităţii la luarea unor asemenea decizii.

„În ceea ce ţine de reducerea numărului de deputaţi, trebuie să avem în vedere că a fost adoptată o nouă lege electorală. Acum se lucrează la formarea circumscripţiilor electorale. Dadă numărul deputaţilor va fi redus, atunci va trebui modificată legea, însă acest lucru poate fi făcut doar cu un an până la alegeri. Iar datorită lui Dodon, alegerile ar putea fi amânate pentru anul 2019 sau să fie declarate nelegitime pentru că nu s-a respectat regula de „un an”. Nu mai spun că cifra de 71 de deputaţi este luată din pod. Acest lucru poate oare contribui la îmbunătăţirea activităţii Parlamentului?”, se întreabă el.

Referitor la predarea istoriei Moldovei în şcoli, Andrievschi a spus că această întrebare nu trebuie discutată la referendum, ci în cadrul guvernării.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.