Politică

DEPUTAȚII PARTIDULUI COMUNIȘTILOR NU VOR FI DE ACORD SĂ OCUPE FUNCȚIA DE PREȘEDINTE A COMISIEI ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

16 august, 2017

Deputații din partea Partidului Comuniștilor (PCRM) nu vor fi de acord să ocupe funcția de președinte al Comisiei administrație publică. Despre aceasta au comunicat corespondentului INFOTAG surse din cadrul PCRM.

Fracțiunea consideră fărădelege adoptarea, în ultima zi a activității Parlamentului, a hotărârii privind modificarea structurii Parlamentului și introducerea unor schimbări în conducerea acestuia. Acest lucru s-a efectuat fără o discuție prealabilă, la 21 iulie în cadrul ședinței plenare în ultima zi a sesiunii de primăvară-vară. În această zi, partidele de opoziție Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal au boicotat ședința parlamentară, iar hotărârile au fost luate de către coaliția de guvernământ și Partidul Socialiștilor.

Ei au decis să împartă Comisia administrație publică, protecția mediului și ecologie în două comisii. Ca urmare, Comisia protecția mediului și ecologie este condusă de socialistul Radu Mudriac, care anterior fusese demis din funcția de președinte al Comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară.

Este demn de remarcat faptul că noua structură se reflectă doar parțial pe site-ul Parlamentului. În structură figurează Comisia administrație publică, funcția de președinte al căreia a rămas vacantă ca urmare a refuzului Partidului Comuniștilor. În același timp, Comisia protecția mediului și ecologie, condusă de Radu Mudriac, deocamdată, nu este indicată pe site.

Președinte al Comisiei agricultură și industria alimentară a fost numit membru al fracțiunii Partidului Democrat, Ion Balan. Surse din Parlament susțin că Balan, care înainte de a fi ales deputat a fost implicat în afaceri agricole, a insistat să i se acorde această funcție. Lui i s-a promis această funcție, după ce a părăsit fracțiunea Partidului Liberal Democrat.

În aceeași zi Parlamentul a eliberat din funție președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul PCRM Oxana Domenti. În schimb, a fost numit un deputat din partea Partidului Democrat, Valentina Buliga, care anterior a deținut funcția de președinte al Comisiei politică externă și integrare europeană. Conform deciziei, care se reflectă pe site-ul Parlamentului, Comisia politica externă și integrare europeană va fi condusă de fosta comunistă Violeta Ivanov, care a intrat în rândurile Partidului Democrat.

“Ne-au propus să delegăm un deputat, care va conduce Comisia administrație publică (anterior, comisie a fost condusă de Violeta Ivanov -“I„). Nu am acceptat această propunere, deoarece suntem indignați de acțiunile democraților și socialiștilor care au demis-o din funcție pe Oxana Domenti”, a spus interlocutorul agenției INFOTAG.

Reprezentanții Partidului Comunist au menționat că în prezent doar un singur deputat, care este din opoziție, deține funcția de președinte al comisiei parlamentare - socialistul Radu Mudriac. Toate celelalte poziții în conducerea Parlamentului, inclusiv președintele și vicepreședinții sunt reprezentanți ai coaliției de guvernământ.

După ce deputatul Partidului Liberal Democrat Lilia Palihovici și-a depus mandatul de deputat, președintele Parlamentului Andrian Candu a spus că vicepreședinte va fi numită o femeie, reprezentant al opoziției, pentru a respecta reprezentarea opoziției și principiile egalității de gen. La scurt timp după aceasta, în această funcție a fost numit liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, grupul căruia format din zece foști liberal-democrați s-a alăturat la coaliția de guvernământ.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.