Politică

OCTAVIAN CALMÎC: DORIM O COLABORARE ÎNTRE GUVERN ŞI DIASPORĂ PENTRU DEZVOLTAREA ŞI MODERNIZAREA REPUBLICII MOLDOVA

21 august, 2017

"Dorim o colaborare între Guvern şi Diasporă pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova" a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi Infrastructurii Octavian Calmîc, în cadrul evenimentului "Ziua uşilor deschise pentru Diasporă la Guvern".

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a spus că prin aprobarea Strategiei naţionale "Diaspora-2025", Guvernul îşi asumă rolul de promotor şi apărător al drepturilor fiecărui cetăţean, precum şi de mobilizare a diasporei.

"Evenimentul de astăzi constituie o platformă excelentă pentru desfăşurarea unui dialog deschis şi constructiv între Guvern şi Diasporă şi o oportunitate excelentă de dezvoltare a relaţiilor reciproce. Aceste întâlniri ne ajută să cunoaştem problemele cu care se confruntă diaspora şi să găsim soluţii aici acasă pentru concetăţenii ţării noastre", a declarat Calmîc.

De asemenea, el a menţionat că Guvernul RM are ca prioritate implementarea a mai multor proiecte şi iniţiative orientate spre fructificarea potenţialului moldovenilor de peste hotare, prin eliminarea barierelor birocratice pentru dezvoltarea sectorului privat, valorificarea resurselor financiare obţinute de către cetăţenii ţării peste hotare, precum şi crearea de noi locuri de muncă pentru a asigura un trai decent în Moldova.

"Noi dorim să creăm un mediu de afaceri prietenos, ca fiecare persoană care vrea să-şi deschidă o afacere, să beneficieze de un sistem de reglementare a activităţii de întreprinzător funcţional şi eficient. În acest sens, statul a iniţiat o reformă amplă în domeniul reglementării businessului, în special pentru a elimina practicile de intervenţie nejustificată a organelor de control, reduce barierele de deschidere a afacerii şi obţinerea actelor permisive. În urma reformei planificăm reducerea cheltuielilor, simplificarea procedurii de reglementare şi eficientizarea activităţii instituţiilor de stat abilitate cu funcţii de control" a specificat Calmîc.

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a numit diaspora "resursa umană de aur a Moldovei, cu ajutorul căreia republica are posibilitatea de a împrumuta cele mai bune modele socio-economice ale altor ţări pentru a crea un stat puternic şi prosper".

Manager de programe al Biroului de Cooperare al Elveţiei, Matthias Leicht, a menţionat că proiectele elveţiene în domeniul migraţiei, implementate în Moldova până acum, au obţinut rezultate bune, dar acestea au avut efecte limitate asupra migranţilor şi familiilor lor.

"Din acest motiv, în prezent SDC îşi revizuieşte abordările orientându-se spre principalele cauze ale migraţiei. În următorii patru ani, asistenţa elveţiană se va axa pe domeniille dezvoltării economice şi creării locurilor de muncă. Vom menţine un dialog constructiv cu Guvernul RM şi vom urmări atent dacă se fac paşi concreţi în vederea consolidării democraţiei şi asigurării competitivităţii în economie. De asemenea, vom colabora cu sectorul privat, societatea civilă şi diaspora pentru a promova ideile şi viziunile inovatoare", a spus el.

INFOTAG precizează: În perioada 18-20 august, în Moldova sub patronajul Guvernului, se desfăşoară Zilele diasporei. Administraţiile publice locale din 14 raioane vor desfăşura expoziţii de carte şi fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde şi ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranţi. Pe 22 august, la Holercani, va avea loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediţii a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care va reuni o sută de copii din 14 ţări, cu vârste cuprinse între 12-17 ani. Participanţii vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradiţiile şi elementele de istorie ale Moldovei în cadrul diferitor activităţi interactive, ateliere teatrale şi excursii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.08.21 10:10 Liviu
    Dl Calmic vorbeste frumos da nu face nimic concret pentru economiz Moldovei. De ce?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.