Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI A DISCUTAT CU AMBASADORII ACREDITAŢI LA CHIŞINĂU „POLITICA INTERNĂ ȘI EXTERNĂ A ȚĂRII”

14 septembrie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a discutat cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău „politica internă și externă a țării”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a anunţat joi pe pagina sa de facebook, menţionând că „aceste întrevederi au devenit deja tradiționale”.

„În cadrul dialogului am făcut un schimb de opinii cu privire la politica internă și externă a țării. Am discutat despre confruntarea dintre instituțiile statului – Președinție versus majoritatea parlamentară și Guvernul, care sunt controlate de Partidul Democrat, în special în contextul ultimelor tentative și provocări”, a menţionat Preşedintele, având în vedere trimiterea militarilor la exerciţiul militar din Ucraina în pofida interdicţiei Preşedintelui, precum şi conflictul cu Guvernul referitot la numirea noului ministru al Apărării.

Potrivit lui Dodon, „dacă aceste confruntări deschise vor continua în aceeași dinamică, provocări și tentative de a limita funcțiile Președintelui, de a bloca inițiativele lui, totul poate finaliza cu proteste în masă, dar poate duce și la o destabilizare la nivel național”.

„Am reiterat poziția că eșecurile guvernării din ultimii ani, dar și intențiile de a face pe plac unor sau altor actori din Occident nu sunt altceva decât acțiuni „de ochii lumii”, iar în realitate, provocări ordinare, realizate de Partidul Democrat și exponenții săi. Toate aceste manifestații, începând cu tentativa de modificare a Constituției, provocări la adresa Rusiei, discursuri cu privire la eventuale conflicte pe Nistru, sunt, de facto, o agendă bine planificată pentru a incita spiritele, ceea ce, în instanță finală, poate duce la o destabilizare în țară”, a declarat Dodon.

El a remarcat că în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte legate de soluționarea diferendului transnistrean, pașii care urmează să-i întreprindă Republica Moldova în acest sens, agenda pentru întrevederea cu Vadim Krasnoselskii și chestiunile care urmează să fie soluționate în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi necesitatea continuării discuțiilor în formatul „5+2”.

„Tot în context am discutat și despre pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, fiind pe aceeași undă cu tot corpul diplomatic, că aceste legi trebuie adoptate în formatul în care au fost elaborate de grupul de lucru, fără intervenția majorității parlamentare. Anume din acest considerent am returnat aceste legi Parlamentului”, a evidenţiat Preşedintele.

El a mai spus că a fost abordat și subiectul referendumului cu privire la demisia primarului Dorin Chirtoacă, iniţiat de partidul Socialiştilor.

„Mi-am exprimat convingerea că acesta va avea loc pe data de 19 noiembrie, iar în primăvara anului 2018 vor fi organizate alegeri anticipate în municipiul Chișinău, în cadrul cărora locuitorii orașului vor putea să-și aleagă un primar care să-i reprezinte. De asemenea, am trecut în revistă agenda vizitelor pe extern, dar și prioritățile imediate ale instituției prezidențiale”, a scris Igor Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.14 18:29 Ana
    El arata ca este destul de deschis...
  2. 2017.09.14 18:35 Fima
    Despre asta dl Dodon trebue sa spuna si la Bruxel.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.