Politică

UN GRUP DE DEPUTAŢI INIŢIAZĂ MODIFICAREA CONSTITUŢIEI PENTRU A SCHIMBA DENUMIREA LIMBII DE STAT DIN „MOLDOVENEASCĂ” ÎN „ROMÂNĂ”

12 octombrie, 2017

Un grup de deputaţi ai Parlamentului iniţiază modificarea Constituţiei pentru a schimba denumirea limbii de stat din „moldovenească” în „română”. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut pentru presă, joi, la Parlament, de preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Tudor Deliu.

„Fracțiunea PLDM a inițiat procedura de modificare a articolului 13 al Constituției și anume schimbarea sintagmei „limbă moldovenească cu grafie latină” în „limba română”. Am dorit să restabilim un adevăr istoric. Ne bucură faptul că astăzi am reușit să colectăm numărul necesar de semnături, pentru ca proiectul să fie expediat la Curtea Constituțională”, a spus Deliu.

El a menţionat că iniţiativa a fost sprijinită de deputaţii PLDM şi Partidului Liberal, precum şi de deputaţii aleşi pe listele acestor partide, dar care ulterior au aderat la majoritatea parlamentară. Deliu a dat citire listei celor 34 de deputați care au semnat iniţiativa legislativă.

Potrivit articolului 141 al Constituţiei, iniţiativa de modificare a Constituţiei poate veni din partea a cel puţin 200 de mii de cetăţeni, din partea Guvernului sau din partea a cel puţin o treime din deputaţii Parlamentului. Pentru introducerea iniţiativei legislative în Parlament este necesar avizul pozitiv al Curţii Constituţionale, aprobat cu voturile a cel puţin patru din şase judecători. Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi. Dacă legea nu va fi adoptată în decurs de un an de la prezentarea iniţiativei legislative, propunerea se consideră nulă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.