Politică

PARLAMENTUL NU A APROBAT NICIUN PROIECT DE LEGE PROPUS DE OPOZIŢIE

13 octombrie, 2017

Parlamentul nu a aprobat niciunul din cele 10 proiecte de lege propuse de Partidul Socialiştilor, aflat în opoziţie. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, organul legislativ a examinat joi toate proiectele de pe ordinea de zi, inclusiv pe cele de vineri, toate iniţiate de PSRM, însă niciunul nu a acumulat numărul suficient de voturi.

Primul document se referă la sistemul de pensii. Acesta prevede că indexarea pensiilor se face de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Iar în cazul în care pensia este mai mică decât minimul de existenţă, la indexare se aplică coeficientul de 20% până la atingerea nivelului minim de existenţă.

De asemenea, deputații au respins un document care prevede acordarea de indemnizaţii cetățenilor care au fost supuși represiunilor politice. Potrivit autorilor proiectului, prevederile actuale ale legii nu acoperă toate categoriile de persoane reprimate din motive politice. Aplicarea legii nu necesită prea mulți bani, deoarece în prezent în Moldova există doar 12 astfel de persoane, iar alocația este de 100 de lei.

Cel de-al treilea document se referă la relația dintre cetățenii cu venituri mici și furnizorii de servicii publice. Documentul prevede că pensionarii, ale căror venituri nu depășesc salariul mediu pe economie, sunt scutiţi de plata penalităților pentru neachitarea utilităților publice.

Un alt proiect de lege se referă la dobândirea dreptului la asigurare socială pentru persoanele care sunt angajate în muncă sezonieră și care nu au un unloc de muncă permanent. De asemenea, deputații nu au sprijinit înăsprirea restricțiilor privind vânzarea de alcool. Documentul prevede majorarea cenzului până la 21 de ani și aplicarea amenzilor pentru încălcarea prevederilor legii.

Majoritatea parlamentară nu a susținut nici inițiativele privind anularea principiului de încasare a plăţii pentru serviciile în avans; privind modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător; privind modificarea Codului Fiscal, care presupune reducerea TVA-ului la făină și ulei. De asemenea, a fost respins un alt proiect de lege care se referă la Codul fiscal.

Totodată, socialiștii au propus să se introducă o normă legislativă potrivit căreia Parlamentul iniţiază moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, în cazul în care acesta nu prezintă în timp util proiectul bugetului de stat.

Majoritatea deputaților s-au pronunţat împotriva acestei inițiative. Potrivit deputatului din PCRM, Oleg Reidman, Parlamentului şi fără această inițiativă legislativă poate iniția moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, iar această măsură suplimentară nu va face Cabinetul de miniştri mai responsabil.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.