Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI SUSŢINE CĂ ZVONURILE PRIVIND DEMITEREA PREȘEDINTELUI IGOR DODON SUNT NIŞTE SPECULAŢII

19 octombrie, 2017

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că zvonurile privind demiterea Președintelui Igor Dodon sunt nişte speculaţii. Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, el a spus că „coaliţia de guvernare nu pune problema demiterii Preşedintelui”.

„Decizia Curţii Constituţionale (CC) nicidecum nu suspendă activitatea sau mandatul de preşedinte a lui Igor Dodon. Ne-am adresat la CC într-un caz concret, legat de situația cu numirea în funcție a noului ministru al Apărării. CC doar a indicat care este calea de deblocare a situației. Este vorba de îndeplinirea atribuţiilor Preşedintelui într-un caz concret – semnarea decretului de numire a miniştrilor, precum şi depunerea jurământului de către miniştri”, a spus Candu.

Potrivit lui, în Curtea Constituțională va constata că există circumstanțe și este justificată declararea interimatului funcției, aceasta urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru.

„În fiecare caz concret trebuie să ne adresăm la CC. În curând vom desfăşura procedura de numire a ministrului Apărării. Este un subiect nou pentru noi. Nu a mai fost așa ceva. Cel mai probabil mâine urmează a fi luată o decizie privind procedura de numire a ministrului Apărării”, a declarat speakerul.

El a subliniat că „orice altă speculație în privința suspendării președintelui Dodon, limitarea competențelor sau blocajul activității lui sunt doar speculații și doar interpretări”.

„Referendumul de demitere a Președintelui înseamnă campanie electorală, care presupune anumite cheltuieli şi multe altele. Facem totul pentru a debloca situaţia, dar nu pentru a o acutiza. De aceea, noi nu îi vom permite Preşedintelui să intre în campanie electorală, să se victimizeze şi să desfăşoare agitaţie pentru a destabiliza situaţia în ţară”, a spus Candu.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a menţionat că, potrivit constatărilor Curții Constituționale, există motive pentru impeachment, însă „aceasta este o procedură lungă şi complicată”.

„În prezent, scopul Parlamentului și al Guvernului este de a debloca situația cu ministrul Apărării. Dacă vor mai apărea astfel de situații, vom decide în fiecare caz aparte, așa cum scrie în hotărârea Curţii Constituționale. Din punctul de vedere al bugetului, noi nu avem fonduri suplimentare pentru organizarea referendumului de demitere a Președintelui. Nu avem nicio dorință să facem acest lucru, deoarece ne pasă de interesele cetățenilor, avem și alte sarcini. Posibil că președintele Igor Dodon așteaptă să ducem țara într-o criză economică și chiar politică. Dar aceasta nu intră în planurile noastre”, a explicat Candu.

Potrivit acestuia, Parlamentul și Guvernul se vor conduce de Constituție, de lege, pentru a găsi de fiecare dată soluții pentru deblocarea situației, dar nu de a provoca crize”.

El i-a recomandat lui Igor Dodon să respecte legea şi Constituţia.

„Când a candidat la funcția de președinte, el trebuia să știe că în forma parlamentară de guvernare, Președintele are puteri limitate. Acum el trebuie să își îndeplinească îndatoririle în baza acestor competenţe. Dacă există îndoieli, să angajeze specialiști buni în domeniul dreptului constituțional. Preşedinţia are astfel de personal. Experții să îl consulte pe Igor Dodon”, a spus Candu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.19 11:23 Ilie
    Nedostatoc Candu - ego rodstvennie sveazi s Plahotniucom, a tac on v printipe vsem horos.
  2. 2017.10.19 11:28 Dorina
    Dl Candu spune tot corect, cum este scrisa in legea.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.