Politică

CRIZA POLITICĂ DIN MOLDOVA ESTE SPRIJINITĂ DE PESTE HOTARE – OPINIA UNUI DEPUTAT

26 octombrie, 2017

Criza politică din Moldova este sprijinită de peste hotare, consideră deputatul Partidului Popular European (PPEM), vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică, Eugen Carpov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei mese rotunde consacrată politicilor de apărare şi securitate informaţională în Moldova, el a spus că „Moldova s-a transformat într-o arenă de război hibrid, susţinut de peste hotare”.

„Un astfel de război implică utilizarea oricăror mijloace pentru atingerea scopurilor – terorism, crearea unor organizații paramilitare și criminale, propagandă și dezinformare în mass-media și chiar utilizarea canalelor diplomatice”, a spus deputatul.

Potrivit lui, în prezent, toate țările membre ale CSI sunt ținte ale războiului hibrid pe care duce Rusia”.

„Conform statisticilor, costurile anuale ale Federației Ruse pentru întreținerea acestui război ajung la peste $5,5 mlrd. Iar situația din Moldova este cât se poate de potrivită pentru a crește eficiența acestor acțiuni – instituții de stat slabe, apatia populaţiei, strategii învechite în domeniul securității”, a declarat Carpov.

În opinia sa, „pentru a fortifica statul în spațiul informațional, trebuie să rezolvate mai întâi problemele interne: deficitul de personal în instituțiile de stat și pregătirea lor insuficientă, precum și nivelul ridicat al corupției”.

Directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, a menţionat că „canale de televiziune rusești care sunt difuzate pe teritoriul republicii acordă mult timp de antenă problemelor cu privire la politica externă a Federaţiei Ruse şi prezentării puterii sale militare”.

„Un rol important îl joacă şi problema identității naționale – unificarea vorbitorilor de limbă rusă în jurul conceptului de „lumea rusă“. Situația este agravată şi de probleme interne – piaţa publicităţii și mass-media este monopolizată treptat, informația se transformă în propagandă. De aceea, datoria societății civile este de a apăra dreptul la informare în Moldova”, a evidenţiat Munteanu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.