Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON VREA SĂ CREEZE SFATUL SPECIALIȘTILOR CU SCOPUL DE A ANGAJA FOŞTII FUNCŢIONARI PUBLICI

26 octombrie, 2017

Preşedintele Igor Dodon a declarat că intenţionează să creeze Sfatul Specialiștilor cu scopul de a angaja foştii funcţionari publici. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris joi pe pagina sa de facebook, comentând demiterea masivă a funcţionarilor publici care are loc în cadrul reformei autorităţilor publice centrale.

„Reforma Guvernului lovește în mii de profesioniști din administrația publică. Aceștia sunt nevoiți să părăsească locul de muncă pentru a fi înlocuiți de persoane fără experiență, lipsite de competența necesară, multe dintre ele afiliate Partidului Democrat. Primesc în fiecare zi plângeri din partea oamenilor care sunt impuși să renunțe la activitatea lor de-o viață, pe care au făcut-o cu demnitate și profesionalism vreme de 10-20-30 de ani. Așa abordare este inacceptabilă”, a subliniat Preşedintele.

El a amintit că, „atunci când am venit la Președinție, a lăsat practic intactă toată echipa de profesioniști din instituție, indiferent de opțiunile lor politice personale”.

„Politicienii vin și pleacă, dar specialiștii în domeniu trebuie să-și păstreze funcțiile, în serviciul statului”, a menţionat Dodon.

El a spus că „ va crea în curând un Sfat al Specialiștilor pe lângă Președintele Republicii Moldova, în componența căruia vor intra profesioniști de la cele mai importante instituții în țară”.

„Împreună cu ei vom elabora politici de guvernare pentru următorii ani. Împreună cu Sfatul Specialiștilor vom decide cum să restabilim în funcție miile de funcționari care sunt dați acum afară și cum să facem reforme ale guvernului pentru oamenii din Moldova. Sfatul Specialiștilor va fi susținut din surse extrabugetare”, a declarat Dodon.

El a rugat persoanele interesate de cooperare că-şi expedieze CV-urile pe adresa Preşedinţiei.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 7 iulie, Parlamentul a votat Legea Guvernului. Aceasta prevede reformarea organelor autorităţii publice centrale şi reducerea numărului angajaţilor. În urma reformei, structura Guvernului a fost redusă de la 16 la 9 ministere. De asemenea, au fost lichidate funcţiile de prim-viceministru şi viceministru. În locul lor au fost introduse funcţiile de secretar general de stat şi secretar de stat.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în Parlament, în timpul aprobării reformei Guvernului, că la acel moment în Guvern erau 1808 de funcţii, dintre care 319 erau vacante. În cadrul restructurării se presupune că vor fi reduse circa 30% sau 542 de funcţii, însă real se vor reduce doar 223 de funcţii. De asemenea, restructurarea va duce la optimizarea cheltuielilor Guvernului cu 76 mil. lei (circa 4,5 mil. dolari) anual, va face instituţia să fie mai modernă, compactă şi mai eficientă.

Președintele Igor Dodon a sprijinit imediat și a promulgat legea reformei Guvernului. El a spus că susține reducerea numărului de ministere, însă nu va fi de acord să numească miniștri dacă nu va fi sigur de profesionalismul lor.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.26 17:46 David
    Activitatea dl Dodon pina chind nu a dat nimic...
  2. 2017.10.26 17:50 Ana
    In asa relatii situatia nu poate sa fie stabila in republica...
  3. 2017.10.26 17:54 Irga
    Am ipresia ca poporu rabda impreuna cu presedinte Dodon.
  4. 2017.10.26 17:55 Grigore
    Se vede ca lui nu este de loc usor...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.