Politică

KILLERUL VITALIE PROCA: ASASINAREA LUI GHERMAN GORBUNŢOV A FOST COMANDATĂ DE LIDERUL PDM, VLAD PLAHOTNIUC

03 noiembrie, 2017

Killerul Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani de închisoare în România, susţine că asasinarea bancherului Gherman Gorbunţov a fost comandată de liderul Partidului Democrat, coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc. Această declaraţie el a făcut-o în ajun într-un interviu pentru postul de televiziune Jurnal TV.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Proca este dispus să fie testat la poligraf şi să se întâlnească personal cu Plahotniuc pentru o confruntare.

„Atunci când ţi se aduc nişte acuzaţii, fie chiar de un infractor, şi tu eşti un om cinstit şi nu ai nimic, nu te împiedică nimic să vii până la Bucureşti şi să spui: „Ce aveţi voi cu mine?”, a spus Proca.

Potrivit lui, organizatorul tentativei de asasinare a bancherului este recidivistul Ion Druţă, cunoscut drept Vanea Pisateli, care este originar din acelaşi sat cu Plahotniuc.

„La întâlnirea noastră cu Druţă a participat şi Plahotniuc. Se zice că e un şarpe veninos. Îi place nu doar să controleze, ci şi să ştie. Curiozitatea omului, ştiţi cum e, nu are margini. E adevărat că nu am vorbit multe lucruri, dar el ştia sută la sută la ce plec eu în Anglia. Nu putem spune că în momentul în care îţi transmite să fie pus capacul, adică, vezi, dacă te duci la Londra, să fie pus capacul şi bătut în cuie. Vlad Plahotniuc este foarte deştept şi pentru asta are stima mea. Dar pe cât e de deştept, pe atât e de pervers şi periculos. L-a închis pe Pisateli şi i-a dat 20 de ani pentru un triplu omor ca să îl facă să tacă, nu s-a întâmplat nimic cu Ion atâta timp cât nu s-a întâmplat nimic cu mine. Da, asupra mea nu poţi să influenţezi sub nicio formă, chiar dacă o să îi facă rău familiei mele sau altcuiva”, a spus Proca.

Killerul a povestit şi despre cum a fost vizitat în închisoarea din România de nişte vizitatori din Moldova – un procuror şi un angajat al Ambasadei Moldovei la Bucureşti, ale căror nume nu le-a specificat. Aceştia i-au propus să declare că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este cel care l-a „comandat” pe Gorbunţov.

„După vizita lor, a venit la mine avocatul Radu Cijicenco. Acesta mi-a scris pe o foaie ce să declar. Trebuia să spun că am fost instigat de Renato Usatîi să atentez la viaţa lui Gherman Gorbunţov, să îl lichidăm. Eu i-am pus omului nişte întrebări la care el a răspuns. Prima întrebare pe care i-am pus-o a fost din ce echipă face parte, din partea cui a venit. Mi-a spus că a venit cu indicaţii precise de la om, se vrea să se termine odată cu Renato”, a spus Proca.

Asasinul condamnat a menţionat că i-au fost propuse lucruri avantajoase, să fie extrădat în Moldova, să primească o sumă foarte mare de bani dacă va depune mărturii împotriva lui Usatîi.

„Acestea sunt nişte jocuri politice, nişte treburi de-ale lor, de-ale lui Plahotniuc, Renato, Gorbunţov. E cu totul alt nivel de viaţă, de lucruri. Bănuiesc eu că e foarte simplu să găseşti o modalitate să îl dai jos pe un politician. Îi deschizi un dosar, îi bagi un om ca mine, cu antecedente penale şi îl murdăreşti. Vlad (Plahotniuc) are bloggeri, postează filme”, a spus Proca.

El s-a plâns că familia sa este prigonită şi că are probleme de sănătate.

„Cumnatului meu a fost condamnat la 16 ani de închisoare (Fratele fostei soţii a lui Proca, David Davidean, a fost condamnat pentru jaf, fiind acuzat şi de implicare în tentativa de asasinare a lui Gorbunţov – „I.”). Eu sunt un om prea mic într-un joc prea mare. Oamenii cu bani au legături serioase. Mai rău decât îmi este acum nu poate să îmi fie. Sunt conştient că am un mandat din care nu mă eliberez, am hepatită, ciroză, TBC, sunt invalid de gradul doi”, a spus asasinul.

Procurorii Vitalie Busuioc şi Lilian Bacalîm au desfăşurat acum două zilei conferinţă de presă în care au anunţat că tentativa de asasinare a lui Gorbunţov a fost organizată de Renato Usatîi, care a format cu cinci ani în urmă o grupare criminală în acest scop. Oamenii legii susţin că Usatîi i-ar fi promis lui Proca să îi transmisă 600 mii euro dacă va spune că comanditarul asasinării a fost Plahotniuc.

INFOTAG precizează: În martie 2012, Vitalie Proca a tras câteva focuri de armă asupra lui Gherman Gorbunţov, care se ascundea la Londra de foştii săi parteneri de afaceri. Bancherul a supravieţuit, iar Proca a reuşit să fugă. În toamna aceluiaşi an, Proca „a fost angajat” de fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, nişte interlopi din România, pentru a-l lichida pe un concurent de-al lor din PiatraNeamţ, Ioan Mironescu. Proca a încurcat persoanele, luându-l drept Mironescu pe un oarecare Răzvan Isăilă. Proca a tras în Isăilă, dar acesta a supravieţuit. Ulterior, Proca a fugit din ţară, iar peste un an a fost arestat la Moscova şi extrădat României, la solicitarea Interopolului. În iulie 2016, el a fost condamnat în România la 21 de ani de închisoare.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.03 14:03 Serafim
    Nu cred, asta cineva sa face special...
  2. 2017.11.03 14:05 Trofim
    Cine a dat voia la asa interviu in camera cred ca cineva de la SUA.
  3. 2017.11.03 14:06 Alexei
    Asta sunt jocuri politice, clar ca buna ziua.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.