Politică

GUVERNUL A APROBAT HARTA CIRCUMSCRIPŢIILOR UNINOMINALE LA ALEGERILE PARLAMENTARE

08 noiembrie, 2017

Guvernul a aprobat marţi seara harta circumscripţiilor uninominale la alegerile în Parlamentul Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul a fost elaborat de o comisie creată în acest scop şi a fost inclus în ordinea de zi a şedinţei în ultimul moment, iar apoi a fost aprobat de Executiv.

Documentul prevede procedura de repartizare a localităţilor Moldovei în circumscripţii electorale. Fiecare circumscripţie cuprinde între 60 şi 65 mii de alegători, fără să ţină cont de împărţirea teritorial-administrativă a raioanelor. Excepţie face raionul Taraclia, unde locuieşte compact populaţia bulgară. Chiar dacă în raion locuiesc mai puţin de 35 mii de alegători, acesta va constitui o circumscripţie aparte. În Autonomia Găgăuză vor fi două circumscripţii, deşi conducerea autonomiei, Preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor insistau pe trei circumscripţii.

La Chişinău vor fi create 11 circumscripţii, la Bălţi – două. Celelalte raioane vor fi comasate în circumscripţii în aşa fel încât numărul alegătorilor să constituie 60 de mii, plus-minus 10%. În total, pe teritoriul ţării vor fi create 48 de circumscripţii, inclusiv două pentru locuitorii regiunii transnistrene (una pentru localităţile Camenca, Rîbniţa, Dubăsari, Grigoriopol şi una pentru Slobozia, Tiraspol şi Bender). Pentru cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate vor fi create trei circumscripţii: una pentru spațiul postsovietic și țările estice, una pentru Europa și una pentru țările din America de Nord şi America de Sud.

Anterior, Președintele Igor Dodon a ameninţat că va împiedica desfășurarea alegerilor în 2018 în baza sistemului mixt, dacă nu vor fi acordate 25 de mandate de deputat în circumscripțiile uninominale în străinătate și în Transnistria.

Mai multe organizații nonguvernamentale au fost cerut miercuri anularea hotărârii Guvernului și iniţierea consultărilor publice pe marginea proiectului de constituire a circumscripțiilor uninominale.

„Atribuirea dreptului de constituire a circumscripţiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, şi anume Guvernului, care este subordonat majorităţii parlamentare, precum şi neincluderea hotarelor circumscripţiilor uninominale în corpul Codului Electoral este o deficienţă majoră a sistemului electoral mixt aprobat în iulie”, se menţionează în document.

Autorii acestuia susţin că activitatea Comisiei are o transparenţă limitată.

„Deşi şedinţele Comisiei au fost publice şi transmise în direct prin intermediul surselor de informare în masă, documentele aflate în lucru şi cele de informare obţinute de la diferite autorităţi, precum şi procesele-verbale ale şedinţelor nu au fost publicate în totalitate. Reieşind din Planul de acţiuni calendaristic al Comisiei, la 17 octombrie 2017, urmau să aibă loc consultări publice asupra modelului definitivat de formare a circumscripţiilor. Atestăm că consultările publice au lipsit totalmente din procesul decizional al Comisiei”, se arată în declaraţia reprezentanţilor societăţii civile.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.