Politică

MOLDOVA FINALIZEAZĂ REFORMA ORGANELOR CU FUNCȚII DE CONTROL

10 noiembrie, 2017

Din cele la circa 70 entități cu dreptul de control au rămas doar 13 instituții cu funcție de control, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc, care a menţionat că procesul mde restructurare a instituţiilor de control a ajuns la etapa finală.

Potrivit agenţiei INFOTAG, lista autorităţilor cu funcţii de control şi supraveghere rămase include: Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, Agenţia Naţionale pentru Sănătate Publică, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional, Agenţia Naţională Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenţia Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat și Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit ministrului, Guvernului a ameliorat cadrului normativ și legislativ care reglementează controlul de stat pentru atingerea eficienței maxime a acestui instrument - controlul de stat, pentru a scăderea numărului de controale și organelor care efectuează aceste controale, și astfel asigurarea protecției consumatorului și micșorarea presiunii asupra mediului de afaceri.

Măsurile restrictive se vor aplica în funcţie de nivelul încălcărilor și numai în cazul încălcărilor grave și foarte grave, iar contestarea actelor poate fi soluționată în instanță sau doar în cadrul Consiliilor de soluționare a disputelor din cadrul organului de control, în care vor participa obligatoriu și reprezentanții mediului de afaceri.

Totodată, se stabilește dreptul antreprenorului de a se adresa direct în instanța de judecată, fără impunerea procedurii prealabile și se instituie Consiliul național pentru a examina problemele sistemice, privind aplicarea legislației în domeniul controlului de stat.

De asemenea, Octavian Calmîc a anunțat despre inițierea unei campanii de verificare la mai mulți agenții economici privind respectarea dreptului consumatorului, cu referire la calitatea serviciilor prestate și calitatea produselor comercializate.

„Vom avea un program masiv de comunicare și cu agenții economici, așa cum purtăm grija și față de agenții economici, dar purtăm și grija față de consumatorii și oamenii din Republica Moldova”, a declarat vicepremierul.

În cadrul campaniei vor fi verificați, în primul rând, antreprenorii din piețele din țară și toată sfera socială privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare, cântarelor, precum și stațiile peco, serviciile taxi, telefonia mobilă, de asemenea, va fi verificată calitatea produselor alimentare, în special cele care sunt distribuite în instituțiile de învățământ.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.10 10:16 Grigore
    Asta este bine si corect!
  2. 2017.11.10 10:18 Alina
    Este reforma corecta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.