Politică

EXPERŢII APRECIAZĂ DIFERIT PRIMUL AN DE PREŞEDINŢIE A LUI IGOR DODON

13 noiembrie, 2017

Experţii apreciază diferit primul an de preşedinţie a fostului preşedinte al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, doctorul în drept Pavel Midrigan a spus că principala realizare a lui Dodon este „renaşterea noţiunii de „statalitate moldovenească” în conştiinţa cetăţenilor”.

„Din primele zile el a început să-i aducă pe compatrioți la ideea că Moldova are suveranitate și independență, că noi suntem statul, dar nu o anexă a cuiva şi o zonă de influență”, a spus expertul, menționând că președinții anteriori „se uitau în direcţii diferite în acest sens, dezorientând cetățenii”.

În opinia sa, Dodon este primul dintre denitarii de stat care încearcă să-i întoarcă pe moldoveni la teza că „noi toți suntem creștini ortodocși”.

„Trebuie să înțelegem că religia este în primul rând o legătură morală pentru societate. Prezenţa ei vorbeşte despre spiritualitatea sănătoasă a cetăţenilor. În ultimii 25-28 ani, ne-am afundat în abisul desfrâului și necredinței, al goanei după „vițelul de aur”. Revenirea la izvoarele Ortodoxiei poate deveni o idee unificatoare pentru toate grupurile etnice din republică”, consideră Midrigan.

Potrivit lui, un alt avantaj este faptul că Dodon promovează „parteneriatul strategic cu prietenul istoric al Moldovei – Rusia”.

„Restabilirea relațiilor de alianţă cu Moscova este importantă nu numai din punct de vedere economic. Noi încă nu știm locul republicii în structura europeană, dar poate că nici măcar nu este acolo, având în vedere că Moldova este un stat de tip buffer, situat la marginea Europei”, a amintit juristul, numind Rusia drept „exemplu de toleranță religioasă și primul stat ortodox din lume”.

El consideră că principalul dezavantaj în activitatea preşedintelui este faptul că Dodon „nu a creat o echipă de oameni cu aceleaşi idei în sens larg”.

„Este nevoie de reprezentanții celor mai diverse secţiuni ale societății și ale grupurilor etnice, care să fie unite prin profesionalism și integritate. Deocamdată nu văd o astfel de echipă lângă Președinte. Este imposibil să faci față de unul singur problemelor acumulate ale Republicii Moldova. Sau PSRM va repeta soarta Partidului Comuniștilor, dacă se va axa doar pe sine”, a spus Midrigan.

Vicepreședintele Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, l-a numit pe Igor Dodon „un președinte geopolitic”.

„Prin acțiunile sale, el este în unison cu Plahotniuc (coordonatorul coaliției de guvernământ – „I.”), împărţind societatea pe criterii etnice și probleme de politică externă. Schimbarea drapelelor, a denumirii limbii și istoriei, numirea ministrului Apărării, Uniunea Eurasiatică și alte chestiuni geopolitice nu au niciun efect asupra vieții cotidiene a oamenilor. În același timp, afacerile reale ale noului președinte indică în mod clar că acesta cooperează constant cu regimul”, susţine politicianul.

El a amintit doar o parte din aceste acțiuni.

„Împărţirea între PSRM și majoritatea de la guvernare a ambasadorilor și judecătorilor, schimbarea în comun a sistemului electoral. Evident că un astfel de președinte este foarte convenabil pentru Plahotniuc. El nu încearcă să lupte cu statul capturat, deși a promis-o acum un an”, a spus Slusari.

În opinia politicianului de opoziție, lui Dodon îi place să călătorească.

„El a început a fi numit deja un președinte turist. Întotdeauna face declarații antioccidentale puternice și sterile, care îl ajută pe Plahotniuc să-și mențină imaginea de dictator european și unicul garant al inamovibilității vectorului extern. Dodon face totul pentru a-l ajuta pe Plahotniuc să împingă Moldova în prăpastie”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.