Politică

RUSIA NU VA ACCEPTA EXTINDEREA UE ŞI NATO, CUPRINZÂND ȘI MOLDOVA – TRAIAN BĂSESCU

17 noiembrie, 2017

Unica soluție ca cetățenii Moldovei să fie europeni este unirea cu România, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu, care s-a întâlnit în ajun cu studenții de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM).

Potrivit agenţiei INFOTAG, Băsescu consideră că Rusia nu va accepta niciodată extinderea frontierei Uniunii Europene și a NATO, cuprinzând și Moldova. El susţine că prioritatea UE pentru următoarele decenii este extinderea către Peninsula Balcanică, dar nu spre est.

Fostul președinte al României consideră că unirea Moldovei cu România este un obiectiv ce poate fi atins.

„Dacă nu acum, atunci când vor veni noi generații de politicieni, care vor înțelege care este politica UE și cum se poate integra mai repede Republica Moldova în UE. Însă, cu cât mai mult întârziem, cu atât mai mult ne va costa acest proces. Diferența dintre PIB-ul românesc și cel moldovenesc se face tot mai mare de la an la an”, a spus Băsescu.

Referindu-se la dorinţa Partidului Socialiștilor şi a Preşedintelui Igor Dodon de a integra Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică, Băsescu a menţionat că o asemenea integrare „nu este rezistentă”.

„Poziționarea geografică a Republicii Moldova şi cultura moldovenească sunt două lucruri incompatibile cu vectorul euroasiatic”, consideră el.

Băsescu a remarcat că Republica Moldova este o zonă gri, unde se dau lupte între două forţe: Federația Rusă este prezentă cu armată, iar UE cu sprijin financiar pentru reformele din ţară.

În opinia sa, ambele opțiuni lasă ţara în incertitudine.

„Soluția viabilă este unirea. România, fiind membră NATO, va genera pentru Moldova securitate și, fiind membră a UE, va genera prosperitate cetățenilor”, a remarcat Băsescu.

Referindu-se la diferendul transnistrean, fostul preşedinte român a spus că acesta poate fi soluţionat prin negocieri cu Ucraina și cu Rusia, însă „numai dacă va fi lansată procedura de unire a Moldovei cu România”

„Obiectivul Federației Ruse este crearea unei baze militare în regiunea transnistreană după modelul orașului Kaliningrad”, consideră el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.