Politică

IGOR DODON A PREZENTAT BILANŢUL DE ACTIVITATE A UNUI AN ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA

13 decembrie, 2017

Preşedintele Igor Dodon a prezentat bilanţul de activitate a unui an în funcţia de şef al statului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că a efectuat 19 vizite în străinătate, inclusiv trei vizite oficiale în Rusia, Armenia şi Azerbaidjan, şi 16 vizite de lucru, precum şi a vizitat 154 de localităţi ale republicii, unde a avut întâlniri cu peste 12 mii de oameni.

Dodon a menţionat că a semnat 464 de decrete, inclusiv 175 decrete de promulgare a legilor. În acelaşi timp, 20 de legi au fost returnate Parlamentului pentru revizuire. Preşedintele a lansat şi iniţiative legislative pentru 57 de proiecte de legi. El a distins 237 de persoane cu distincţii de stat, deşi au fost depuse cereri pentru distingerea a 785 de cetăţeni.

"De ajutor direct au beneficiat mai mult de 70 de mii de cetăţeni, inclusiv în cadrul acţiunilor sociale şi caritabile. Aparatul Preşedintelui a examinat pe parcursul unui an 3062 de petiţii", a spus Dodon.

El a spus că, în prezent, Aparatul Preşedintelui elaborează Strategia de dezvoltare a Republicii Moldova pe termen lung. Igor Dodon şi-a anunţat intenţia de a prezenta acest document în februarie 2018, la deschiderea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. În acelaşi timp, timp de un an, Preşedintele nu şi-a folosit niciodată dreptul de a adresa mesaje Parlamentului şi nu a vorbit în faţa deputaţilor.

Igor Dodon a mai spus că intenţionează să prezinte oficial Parlamentului un proiect de lege care interzice partidele şi mişcările care pledează pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova şi unirea cu alte ţări.

În acest context, răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre anunţarea fostului preşedinte român Traian Băsescu, care desfăşoară în Moldova o campanie pentru unirea cu România, drept persona non grata, Igor Dodon a confirmat că această problemă se examinează.

"Există o adresare a societăţii civile în această privinţă, care se studiază. Totodată, vă amintiţi că am semnat decretul privind privarea lui Traian Băsescu de cetăţenia Moldovei. El a contestat acest decret în judecată şi sper că în curând va fi pus punct şi la această temă", a spus Dodon.

El a subliniat că "consolidarea statalităţii este una dintre priorităţile activităţii sale de Preşedinte". În acest context, el a spus că, la începutul anului viitor, va fi organizat o zi pentru ca cetăţenii să vizioneze filmul "Istoria Moldovei", realizat sub patronajul şefului statului. Potrivit lui, se elaborează şi un nou manual, "Istoria Moldovei", pentru a include această disciplină în curriculă după alegerile parlamentare.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor despre vizita sa în România, el a amintit că a trimis o invitaţie preşedintelui Klaus Iohannis de a veni la Chişinău.

"Ştiţi cum a răspuns. Şi eu spun: la timpul potrivit", a menţionat Dodon, care, în acest an, nu a avut niciun fel de contacte cu autorităţile ţărilor vecine - România şi Ucraina.

El a mai spus că la funeraliile regelui Mihai al României va pleca consilierul său, Corneliu Popovici.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.