Politică

DEPUTAŢII PARLAMENTULUI MOLDOVEI AU REVENIT LA MUNCĂ DUPĂ VACANŢĂ

15 ianuarie, 2018

Deputaţii Parlamentului Moldovei au revenit la muncă după vacanţă. Potrivit agenţiei INFOTAG, de luni a început activitatea direcţiilor Parlamentului, precum şi a comisiilor permanente, care vor pregăti proiecte de legi pentru prima şedinţă plenară.

Conform legislației, sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului începe în februarie și se încheie în iulie. Biroul Permanent al Parlamentului va stabili data convocării primei ședințe plenare.

În anul 2017, Parlamentul a adoptat 324 de acte legislative, dintre care 241 sunt legi, iar 83 sunt hotărâri de Parlament. În primă lectură au fost votate alte 245 de proiecte de legi.

În anul trecut, Președintele Igor Dodon a refuzat să semneze 24 de legi, însă 16 dintre acestea au fost adoptate în mod repetat de către Parlament.

Deputații au adresat instituțiilor statului 103 întrebări, dintre care doar patru au rămas fără răspuns. Cele mai multe, 29 la număr au fost în adresa Guvernului/Cancelariei de Stat, alte opt au fost direcționate prim-ministrului Pavel Filip.

Cele mai multe interpelări, 42 la număr, cu răspuns în plen sau în scris au solicitat deputații Partidul Liberal Democrat, Partidul Comuniştilor a adresat 41 întrebări, Partidul Liberal – 12, Partidul Democrat și Partidul Socialiştilor câte 5 fiecare. Cele mai multe întrebări au adresat deputații Elena Bodnarenco (PCRM) și Iurie Țap (PLDM) – câte 29 de solicitări.

Pe parcursul anului 2017, deputații au examinat patru moțiuni simple asupra politicilor realizate de ministere. În pofida argumentelor deputaţilor PSRM, care sunt autorii moţiunilor, Parlamentul le-a respins pe toate.

La solicitarea deputaților, au fost organizate patru audieri parlamentare în cadrul ședințelor plenare ale Legislativului. Subiectele discutate au vizat măsurile întreprinse pentru protecția ecosistemului râului Nistru, modul de organizare a concursului de selectare a concesionarului lucrărilor de exploatare a petrolului și gazului natural, desfășurarea examenului de bacalaureat din anul 2017 și executarea Hotărârii Parlamentului privind alimentația copiilor în grădinițe și școli.

Tot în anul 2017, Parlamentului i-au fost prezentate 27 de rapoarte de activitate de către instituțiile de specialitate ale administrației publice și cele aflate sub control parlamentar. Şapte dintre acestea au fost examinate în plenul Parlamentului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.15 18:42 Irina
    Bine ca noi stim acuma ce sa fie mai departe, chind parlamentul adopta data elegeri noi.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.