Politică

STRATEGIA EUROPEANĂ COMUNĂ DE COOPERARE PENTRU DEZVOLTARE A FOST TRANSMISĂ PRIM-MINISTRULUI

28 februarie, 2018

Ambasadorii statelor UE au înmânat miercuri prim-ministrului Paul Filip Strategia europeană comună de cooperare pentru dezvoltarea Moldovei, care presupune identificarea domeniilor-cheie la dezvoltarea cărora trebuie să fie concentrată finanțarea externă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, şeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a declarat în cadrul conferinței în acest sens că Strategia este rezultatul activităţii îndelungate a țărilor UE, în special a Suediei. Aceasta vizează sprijinirea Moldovei și creșterea transparenței în utilizarea finanțării externe.

„Strategia include prioritățile de program ale UE și ale membrilor săi. Aceasta trebuie să devină un instrument util pentru autoritățile Moldovei și partenerii de dezvoltare, care va servi în beneficiul cetățenilor republicii“, a spus el.

Potrivit diplomatului, sprijinul donatorilor externi trebuie să urmărească obținerea unor rezultate concrete cu participarea tuturor părților interesate, inclusiv a societăţii civile și a sectorului privat.

Prim-ministrul Pavel Filip consideră că obținerea Strategia confirmă faptul că partenerii de dezvoltare apreciază pozitiv eforturile autorităților moldovenești în implementarea reformelor.

„În același timp, trebuie să înțelegem că există probleme pe care autoritățile încă trebuie să le rezolve. În planul de acțiuni al Guvernului pentru acest an, multe momente problematice sunt prezente ca priorități. Este important că acest document confirmă dorința partenerilor externi de a oferi sprijin Republicii Moldova pentru soluţionarea problemelor-cheie cu care ne confruntăm”, a spus el.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, (a menționat că implicarea societății civile în procesul de dezvoltare este extrem de importantă, deoarece promovează transparența și îndeplinirea sarcinilor.

„Societatea civilă joacă un rol important în politica de dezvoltare, în monitorizarea implementării proiectelor care vizează prestarea de servicii cetățenilor. În acest sens, vreau să îndemn autoritățile moldovene să adopte cât mai curând noua lege cu privire la organizațiile obşteşti, iar Guvernul Suediei, la rândul său, va continua să ofere sprijin pentru a consolida capacitatea societății civile”, a spus ea.

Ambasadoarea a subliniat importanța asigurării egalității de gen „nu numai în drepturi, ci și la nivelul de implicare a femeilor în administrația publică, deoarece, pentru dezvoltarea durabilă a țării, este necesar să se implice întreg capitalul uman”.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.28 15:43 David
    Inca dpi-trei ani si Moldova poate sa intre in UE.
  2. 2018.02.28 15:55 Victoria
    Ce pozitia activa are noul reprezentant UE in RM, Mihalco vre se vada progres ca si cetatanii Republicii Moldova.
  3. 2018.02.28 15:56 Pavel
    Pina alegeri pasrlamentara in toamna sa avem asa bla-bla-bla...
  4. 2018.03.01 08:54 Olivia
    Ei ambii sunt jucatori...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.